Poodavno sam je pravila, ali definitivno zaslužuje mjesto na mom blogu :)
Sastojci:
5 jaja
4 kašike tople vode
200 gr šećera
200 gr brašna
2 kašike kakaa
1 prašak za pecivo
7,5 dl slatke pavlake
500 gr čokolade
Priprema:
Kore: Razdvojiti žumanjke i bjelanjke. Žumanjke dobro umutiti i u nj dodavati postepeno vodu, šećer. Kad se fino umuti dodati brašno, kakao i prašak za pecivo. umutiti snijeg od bjelanjaka i lagano umiješati u prethodnu masu. Koru peći u okruglom kalupu za tortu :( nisam pratila temperaturu i vrijeme pečenja, uglavnom gotova je kada na čačkalici ili nožu ne ostane ništa nakon probadanja tijesta. Pečenu koru podijeliti na dva dijela.
Krema: Čokoladu izlomljenu na kockice dodati u slatku pavlaku i kuhati na tihoj vatri dok se lijepo ne ujednači.
Obje kore (sa unutrašnje strane) lagano natapati kremom od čokolade. Donja kora se može pošpricati sokom narandže ili posuti višnjama. Ostaviti dio kreme za preliv preko torte.
Nema komentara:
Objavi komentar