27. pro 2009.

Štrudla



Sastojci:
Tijesto:
50 dkg brašna
2,5 dl mlijeka
2-3 dkg kvasca
kašikica soli
korica 1 limuna
1 kašika ruma (ne mora)
5 dkg šećera
3 žumanjka
10 dkg margarina

Fil:
5 dkg margarina
40 dkg oraha ili maka
20 dkg šećera
2,5 dl vrelog mlijeka
korica 1 limuna
snijeg 2,5 bjelanjka (0,5 ostaviti za premazivanje :) a i ne mora)
1 kašika ruma (ne mora)

Priprema:
Tijesto:
Brašno prosijati. Kvasac sa malo mlijeka, 1 kašikicom šećera, 1 kašikicom brašna i malo mlijeka ostaviti na toplom na nadođe. umutiti žumanjke, šećer, limun, mlijeko i rum i u to dodati rastopljeni margarin. umućenu smjesu dodati u brašno, te tome dodati kvasac. dobro izraditi tijesto i ostaviti na toplo mjesto da nadolazi (da udupla volumen). Zatim, ponovno premijesiti tijesto i ostaviti ponovno da nadođe (moe se ponoviti 2-3 puta s tim da se zadnji put podijeli na 2-3 dijela).

Fil: Sve sastojke (osim bjelanjaka) umutiti, te tome dodati snijeg.

Na toploj krpi razvaljati tijesto, filovati štrudlu i zarolati. Peći na pek-papiru u rerni zagrijanoj na 175-180 stepeni, oko 40-50 min. Ukoliko se premaže bjelanjkom potrebno je nakon prvih 20-ak min pečenja prekriti pek papirom i nastaviti peći.

2 komentara:

  1. E Nirmela, stvarno nisam znala da znas ovako da pripremas svasta. Svaka cast i sve pohvale sa maoje strane. Od sada cu cesto da provjravam desavanja na tvom bolgu i mozda se i ja nafuram pa podjem nesto spremat. Sve izgleda pre pre prelijepo...........

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala Ajlić! Naravno da ces probati stogod i da napravis.. vidjeces nije nista toliko tesko kao sto se cini, a da ne govorim kada rezultat bude njami njami :D cmokaaa

    OdgovoriIzbriši