9. sij 2010.

Popara torta

 
Sastojci:
Patišpanj:
10 jaja
10 kašika šećera
10 kašika brašna
prašak za pecivo na vrh noža
4 kašike narandžinog soka

2 kašike mlijeka

Krema:
2 dcl mlijeka
200 gr oraha mljevenih (ja stavim sjeckane lješnjake :o) )
3 čokolade za kuhanje
3 kašike kakaa
1 margarin
5 žumanjaka
10 kašika šećera

Priprema:
Patišpanj: umutiti bjelanjke i postepeno dodavati šećer. U to dodavati jedno po jedno žumanjak i na kraju brašna i prašak za pecivo. koru ispeći i izlomiti na kockice. u čašu staviti 4 kašike narandžinog soka i 2 kašike mlijeka i time pošpricati patišpanj.

Krema:
Prokuhati mlijeko i orahe-lješnjake, samo da malo provrije. Kada se ohladi (da bide malo mlako) dodati čokolade izlomljene na kockice i kakao. Na kraju umutiti margarin sa žumancima i šećeor te spoji s prethodnom smjesom.

p.s. odozgo se može staviti snijeg od 5 preostalih bjelanjaka sa 15 kašika šećera, ali ja stavim šlag pjenu umjesto toga budući da šato pusti tekućinu.


A ovo je dio mojih vjernih degustatora - moje žene :oD

3 komentara:

  1. Pa lijepo , neko radi a neko se sladi :)...

    Opet ćeš nam , abd.

    Mimi

    OdgovoriIzbriši
  2. Super recept, mora da se isproba.
    JELENAANA

    OdgovoriIzbriši