23. lis 2010.

Ajvar

 Niti jedan kupovni ajvar ne može biti kao domaći. Ima dosta posla, ali vrijedi se pomučiti. Ipak, najteže od svega je sačuvati bar jednu teglicu ajvara do Nove godine :D

Sastojci:
36 kg crvenih paprika
1 manja vrećica patlidžana
bijeli luk
0,5 l ulja
so
esencija

Priprema:
Ispeći paprike, oguliti ih i ostaviti da se ocijede (najbolje preko noći). Patlidžan oguliti, isjeći na kockice, skuhati u slanoj vodi i ostaviti da se ocijedi. Paprike i patlidžan samljeti na što sitnije. Pripremljenu smjesu paprika i ajvara staviti na vatru i lagano ukuhavati uz gotovo nesprestano, lagano, miješanje. Nakon 1-2 sata dodavati soli (šaku po šaku) i probavati. Količina soli zavisi od ukusa, s tim da se mora uzeti u obzir da kada se ohladi da će biti slanije, dakle malo izvaditi n tanjurić, ohladiti pa probati. Kada bude već skoro gotov, ulje ucvrkati i dodati u ajvar.  Bijeli  luk sitno isjeckati i dodati. 5 minuta pred sam kraj ukuhavanja dodati 1-2 fildžana esencije, zavisno od ukusa. 
 Znakovi da je ajvar gotov  su slijedeći: 
*kada se masa reducira na pola u odnosu na početnu smjesu, *kada ne pada sa kašike kada je okrenemo naopako, *kada možemo "pisati" po njemu a da tragovi ostaju vidni. Vreo ajvar stavljati u vodom nakvašene teglice, zatvoriti ih i okrenuti ih na poklopac dok se ne ohlade. 

Nema komentara:

Objavi komentar