16. stu 2010.

Baklava

Bajram nije Bajram bez baklave..tako moj tata kaže, a ni mi nemamo ništa protiv ;) Svaka žena pravi baklavu na svoj način... U suštini se ne razlikuju puno ali ja volim kada znam uvijek kako i koliko pa sam sama sebi napravila mjeru :)

Sastojci:
1 kg jufki
1 kg oraha
ulje
biljno maslo / puter
krušne mrvice
Agda:
1 kg šećera
12 filđana vode

Priprema:
Orahe samljeti, jedan dio se može i isjeckati nožem na malko krupnije. U šerpicu staviti ulje i maslo (ili puter) da se rastopi. Tepsiju pomastiti i slagati baklavu tako da se svaka jufka malo poprska istopljenim uljem i maslom. Prvi sloj staviti tri jufke pa posuti orasima. Dalje slagati po dvije jufke i posipati orasima. Ponegdje posipati sa malo krušnih mrvica. Završiti sa tri jufke. Najčešće ne potrošim cijeli kilogram jufki. Ponovno dobro ugrijati ulje i maslo (ugrijano je onda kada se čuje cvrčanje pri sipanju na baklavu) zatim na svaki prorez između baklava malo nasipati kašikom. Peći u prvih 5-10 minuta na 200 stepeni i onda smanjiti na 150. Ukupno peći oko 45 min. Baklava je gotova kada dobije lijepu boju i kada "šeta" u tepsiji kada je prodrmamo.
Agda:
U šerpu staviti šećer i zaliti vodom. Staviti na vatru. Miješati kašikom dok se šećer ne istopi. Kada agda provri kuhati još 7 minuta. Skloniti sa vatre i zaliti vruću baklavu.

4 komentara:

  1. vjerovala ili ne, nikad nisam napravla baklavu, a niti je probala, kod nas se to baš i ne jede, ima je za kupiti, no ja čekam da napravim svoju domaću pa ću je onda probati
    odlično izgleda

    OdgovoriIzbriši
  2. kod nas u hrvatskoj, u našoj obitelji, nikada nitko nije imao običaj jesti baklavu. pa tako niti raditi je. onda sam je jednom probala i zavoljela je. mogu je jesti dok me ne počne trbuh raspinjat, ne odustajem..
    tvoja izgleda odlično, morat ću je i ja naučiti raditi.

    OdgovoriIzbriši
  3. odlicna baklava,masala

    OdgovoriIzbriši