7. svi 2011.

Musaka s tikvicama

Jedva sam dočekala sezonu domaćih, lijepih tikvica :D :D Ovo je jedan od meni omiljenih načina spremanja istih.

Sastojci:
1 kg tikvica
1/2 kg faširanog mesa
luk
jaja
pavlaka
začini

Priprema:
Tikvice oguliti i rezati na tanke ploške, svaki posoliti i ostaviti da odstoji neko vrimjeme, 1 satić je dovoljan. Nakon što su odstajale, tikvice isprati u vodi i iscijediti. Tikvice ispohovati.  Pohovanje nije obavezno, meni i mojim ukućanima se više sviđa kada je pohovano prije slaganja musake. Faširano meso izdinstati na luku sa začinima. Neku manju tepsijicu ili vatrostalnu zdjelu malo pouljiti i redati musaku: pohovane tikvice, dinstano meso, tikvice, meso... završiti tikvicama. Umutiti 2-3 jaja sa 2-3 kašike pavlake i zaliti musaku. S obzirom da je sve gotovo pečeno, pečenje musake u rerni će trajati tek toliko da se malo zapeče. 


Nema komentara:

Objavi komentar