21. pro 2010.

Pečena slatka tikva

 
Ovo je nešto tako super i nešto što se mora obavezno probati...

Sastojci:
1 tikva stambolka

Priprema: Tikvu razrezati  na pola i izdubiti sredinu. podijeliti je na kriške i poredati u tepsiju. Rernu zagrijati na 250 stepeni i staviti da se peče. Tikva je gotova kada dobije malo boje i kada kašikica lagano propada kroz meso tikve. 

Ima i drugi način pripreme. Ako mjerimo po izgledu prvi način je puno puno ljpši, ali je jednako ukusna :D 

Sastojci:
1 tikva stambolka
1 čaša rijetkog pekmeza od jabuka
šećer

Priprema: Tikvu oguliti, očistiti sredinu i izrezati na kockice. Preliti kockice pekmezom i posuti sa malo šećera. Ostaviti da odstiji 2 sata i onda staviti na laganu vatru da kuha. Kada bude mekana da viljuška lagano propada kroz meso tikve, tada je tikva gotova.


1 komentar:

  1. E ovo je nešto što obožavam !!! Moj tata često peče tikvu i svi uživamo u tom zanosnom mirisu što se širi po kući !! Bravo za post!! Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši