6. stu 2011.

Munchmallow / Crna šampita

Ovaj super recept sam dobila od teta Bedre :) Za pripremu treba nekih 20-ak minuta a super je kolačić... meni najviše liči na šampitu :)

Sastojci:
Kora:
5 žumanjaka
1 šolja šećera
1 šolja mlijeka
1/2 šolje ulja
1 šolja brašna
2 kašike kakaa
1 prašak za pecivo
Pjena:
5 bjelanjaka
15 kašika šećera
Glazura:
1-2 čokolade za kuhanje
2-3 kašike mlijeka
malo margarina

Priprema:
Žumanjke umutiti sa šećerom, dodati mlijeko i ulje, zatim brašno s praškom za pecivo i na kraju kakao. U pouljenu i pobrašnjenu tepsiju uliti smjesu i staviti u zagrijanu rernu. Peći na 200 stepeni nekih 12-15 minuta (probati nožem ili čačkalico da li je pečeno). Bjelanjke umutiti sa šećerom i pjenu premazati ravnomjerno preko tople kore. Vratiti u rernu na 220 stepeni 5-7 minuta dok mao ne porumeni jelanjak. Izvaditi iz rerne i preliti glazurom. Odmah rezati nožem ravne oštrice umočenom u hladnu vodu. Kako se kolač hladi tako se pjena malo skupi i kocke se razdvoje i glazura se malo spusti preko pjene, ali ne smeta ;) kora bude sočna od soka koji pjena pusti :)

Broj komentara: 5:

  1. Bravo, lice mi na ledene kocke samo sto znam da beli deo nije kremast nego onako lepljivkasto penast...super!

    OdgovoriIzbriši
  2. Imam skoro identičan recept i obožavam ovaj kolač. A prilično je jednostavan što je jako bitno uzimajući u obzir moje kulinarske sposobnosti :D

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovakve kolače i sama najviše volim, gotovi za 20-ak minuta, a preukusni. Bitna je želja i trud, a sposobnosti se unaprijede vremenom ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Bas mi se dopada sto je nesto novo za mene;) Jako uksuno izgleda;)

    OdgovoriIzbriši
  5. meni su prekrasne ove kocke, posebno mi je simpatično kad se glazura ovako cijedi preko kocka kolača...

    OdgovoriIzbriši