Dugo nisam pravila krofne, vjerovatno iz razloga što mi pokušaji nisu baš bili uspješni. Međutim, našla sam jedan odličan recept... Inače, ovaj link svakodnevno pratim, svaki put me iznova g-đa Minja iznenadi svojom umjetnošću!
Eh da, krofne, na kraju je sve izgledalo ovako:
Sastojci:
500 ml mlijeka
1 svježi kvasac
2 žumanjka
2 kašike biljnog masla (pretpostavljam da se može koristiti i neka druga masnoća akone koristite ovu)
3 kašike šećera
1 kašikica soli
950 gr brašna
Priprema:
Minja je to sve potanko divno opisala tako da se nema šta dodati:
Kvasac staviti u toplo mlijeko da nadođe. Tome dodati umućenu smjesu od masla, žumanjaka, šećera i soli te sve zajedno dodati u brašno te zamijesiti mekše tijesto. Ostaviti na toplom mjestu oko30 min, zatim razviti na debljinu 6-7 mm i vaditi krofne. Ostaviti ih 10-ak min da ponovno nadođu, te ih ponovno malko rastanjiti i nakon 2-3 min peći u zagrijanom ulju. Na kraju posuti krofne šećerom u prahu i cimetom (takve najviše volim), a mogu se i puniti marmeladom ili eurokremom.
Nema komentara:
Objavi komentar