Sastojci:
*kora:
1 l vode
0,5 l šećera
1 kg voća (isjeckanog na kockice)
250gr pšeničnog griza
*krema (originalna):
1 l mlijeka
3 pudinga od vanilije
4 žumanjka
8 kašika šećera
4 bjelanjka
*krema (krempita):
1 l vode (malo manje)
12 kašika šećera
3 pudinga od vanilije
5 bjelanjaka
6 kašika šećera
Priprema:
*kora: staviti vodu sa šećerom da provri. U to dodati voće i kuhati 10 min (u zavisnosti od vrste voća kuhati kraće, ja sam koristila jabuke i kuhala sam 5 minuta jer su se počele raspadati). Dodavati lagano griz i kuhati još 5 minuta. Sipati u vodom nakvašenu tepsiju. (23cmx40cm)
*krema (originalna): u mlijeku skuhati 3 pudinga. Dodati 4 žumanjka i 4 kašike šećera, te snijeg od bjelanjaka i 4 kašike šećera. Vruće preliti na tijesto.
*krema (krempita): prokuhati nepun litar vode sa 16 kašika šećera. Razmutiti 3 pudinga od vanilije sa malo hladne vode od prethodno navedene količine vode i skuhati puding. Umutiti snijeg od bjelanca sa 6 kašika šećera i sipati vreo puding u umućenu smjesu. Vrelo preliti preko kore. Odozgo možete ukrasiti šlagom ili čokoladom.. Čuvati u frižideru.
Nema komentara:
Objavi komentar