15. svi 2010.

Slasne pogačice

Sastojci:
500 gr brašna
1 jaje
1 bjelanjak
2 kašike jogurta
1 dl mlijeka
30 gr germe
1 kašika maslinovog ulja
so
malo tople vode
Fil po želji:
pizza punjenje
ćuspajz od špinata
slatko punjenje

Priprema:
U brašno staviti jaje, bjelanjak, so, margarin i jogurt,  te dobro izmiješati. Ako je tijesto pretvrdo onda dodati malo tople vode. Tijesto treba da bude malo tvrđe od tijesta za jufke. Kada se ujednači masa dodati maslinovo ulje i još jednom dobro izmiješati. Ostaviti oko 40 minuta da nadolazi.Nadošlo tijesto isjeći na komade veličine manjeg jajeta. Razvaljati na veličinu tanjira za desert. Na polovinu staviti fil, s tim da se ne stavlja skroz do krajeva, nego ostaviti oko 20 cm prazno. Okolo namazati kistom vodu ili umućeno jaje da se bolje zalijepi. Prebaciti prazni dio preko filovanog dijela tako da dobijete polukrug. Rukama ili viljuškom pritisnuti krajeve da se zalijepe. Slagati u pleh i premazati žumanjkom. Zagrijati rernu na 200 stepeni i peći pogačice dok ne dobiju zlatno žutu boju - 15-ak minuta. Kad se pogačice izvade iz rerne, potrebno je pokriti ih čistom salvetom da omekšaju.
P.S. fil bi trebao biti malko tečniji kako bi i pogačice bile mekanije.. Pokušala sam ih napraviti sa džemom od višanja i rezultat su bile dosta tvrde pogačice.. ipak su se pojele :)

2 komentara: