6. lis 2009.

Suncokret pogača




Dugo sam razmišljala šta staviti kao prvi recept..izbor je pao na najbolju pogaču na svijetu - suncokret pogaču.. primijetila sam da na netu već postoji jako mnogo varijacija na ovu temu, međutim nijedna nije oblikom kao ova koju je mene moja mama naučila, pa sam odlučila da je podijelim sa vama..


Sastojci:
malo manje
od 1 kg brašna , 2 jaja, 1 bjelanjak, malo soli, malo ulja, 1 germa, ½ praška za pecivo, 1 čaša (od pavlake) mlijeka, 1 čaša (od pavlake) vode.

Priprema:
Kada tijesto nadođe podijeliti ga na dva dijela i razviti (ja sam pravila duplu mjeru pa je zbog toga vise komada na slici), namazati margarinom i napraviti dvije trake. Trake sjeći na trokutove te ih redati u tepsiju tako što će kraća stranica trokuta stajati uz rub tepsije. Ostaviti pogaču neko vrijeme na toplom mjestu da ponovo nadođe. Premazati tijesto žumancem, posuti sredinu kimom (ili nekim drugim sjemenkama koje imate, ja sam koristila susam) i ispeći na umjerenoj temperaturi. Postupak u slikama će biti prikazan u narednim postovima ;)


Možda se na prvi mah čini malo komplikovano, ali vjerujte da nije. Uvjerena sam da će ova pogača biti sastavni dio Vaše trpeze jer je zaista ukras svakog stola i užitak za nepce.

Prijatno!!




Broj komentara: 7:

  1. Prosto mami u ove sitne sate...Odlicna je, pozdrav. Bina

    OdgovoriIzbriši
  2. Definitivno naj pogača koju sam probao u životu...

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala najljepša!! Voljela bih da se potpišete kako bih znala ko mi piše!! U svakom slučaju hvala još jednom i najljepši pozdravi od srca!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Blago tvom suprugu i djeci njam, njam. Svaka čast fino je to sve znati.

    OdgovoriIzbriši
  5. Es preciosa,la verdad que queda genial.Saludos desde España

    OdgovoriIzbriši