Sastojci:
Kora:
8 bjelanjaka
6 kašika šećera
2 kašike kakaa
20 dkg lješnjaka (pola sjeckanih pola mljevenih)
Krema:
1/2 l mlijeka
7 kašika šećera
8 žumanjaka
2 kašike brašna
1/2 l slatke pavlake/tj vrhnje za šlag
1 vrećica želatine
1 vanilin šećer
Priprema:
Kora:
U čvrst snijeg od bjelanjaka dodati šećer i dobro umutiti. Umućenoj smjesi dodati kakao i lješnjake. Tepsiju od šporeta obložiti aluminijskom folijom koja je prethodno nauljena i pobrašnjena. Smjesu poravnati i peći na laganoj vatri, na oko 150 stepeni. Ohlađenu koru podijeliti uzdužno na tri trake.
U mlijeko dodati šećer i vanilin šećer i staviti da provri. Brašno, žumanjke i malo mlijeka umutiti i zakuhati u kao puding. Kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Ohladiti. Umutiti slatku pavlaku i dodati želatinu. Ja sam koristila želatin fix i prezadovoljna sam, puno je lakše nego klasično natapatnje želatina, a rezultat je isti. Spojiti obje kreme. U pravilu se krema rasporedi na tri dijela i filuje ali ja zbog fondana koji sam stavljala preko nisam previse filovala gornju koru.
p.s. kako više ne biste dolazili u nedoumicu :( slatka pavlaka je vrhnje za šlag..i ma ih od različitih proizvodžača kao Hulala ili Hopla ili Šlag 5+ ili megle sa nacrtanom tortom. Dakle slatka pavlaka NIJE vrhnje za kuhanje!!
p.s. kako više ne biste dolazili u nedoumicu :( slatka pavlaka je vrhnje za šlag..i ma ih od različitih proizvodžača kao Hulala ili Hopla ili Šlag 5+ ili megle sa nacrtanom tortom. Dakle slatka pavlaka NIJE vrhnje za kuhanje!!
Provereno dobar kolač :)
OdgovoriIzbrišiA patikice su medene :)
Savrsene!
OdgovoriIzbrišiIzgleda savrseno. Ne znam sta me vise odusevilo, patikice ili kolac
OdgovoriIzbrišiHvala najljepsa!!!
OdgovoriIzbrišiIzgleda vrlo primamljivo.
OdgovoriIzbriši