Sastojci:
1/2 kg brašna
250 ml mlake vode
1 kašikica soli
1/2 kg faširanog mesa
2 manje glavice luka
so
biber
bijeli luk
Priprema:
Zamijesiti tijesto od brašna vode i soli. Ostaviti ga da odstoji oko 30 min, nakon čega je potrebno premijesiti ga i ostaviti da nadolazi negdje oko 1 sat. Kada tijesto nadodje razdvojiti ga na tri dijela i razviti jufke koje je potrebno dobro nauljiti i slagati jednu preko druge. Pripremiti fil od mesa, sjeckanog luka i začina. Fil stavljati na ivice jufke i saviti je u rolnu (kao za pitu u zvrk :)) negdje do na pola prema sredini. Odsjeći rolnu i rezati na male komade dužine 5-6 cm i oba kraja saviti prema unutra oblikujući lopticu. Redati u podmazanu tepsiju. Ponoviti postupak sa preostalom jufkom. Prije pečenja posuti sa još malo ulja ili rastopljenim puterom. Peći u dobro zagrijanoj rerni, kasnije smanjiti po potrebi. Po želji, pred kraj pečenja posuti pavlakom i vratiti još kratko na pečenje. Odlično ide uz jogurt i bijeli luk :D
Divnih recepata imas:)
OdgovoriIzbrišiMantije su ti super-za prvi put:)Ja ih pravim na ovaj nacin http://isprobanirecepti.weebly.com/2/category/mantije/1.html ne savijam u lopticu,nego ih samo rezem i slazem..tako se peku
Hvala najljepša!
OdgovoriIzbrišiLijepo :)
OdgovoriIzbrišihttp://www.facebook.com/photo.php?fbid=241504019232422&set=a.235062693209888.58912.234869626562528&type=1&theater
OdgovoriIzbriši