22. lip 2010.

Uštipci

Dugo nisam pravila ove uštipke i čuvam ove slike kako bi ih objavila, ali nisam imala tačne mjere budući da ih uvijek pravim "spram tepsije" :D napokon sam upratila koliko čega stavim :D

Sastojci:
1 kg brašna
1 germa
1 prašak za pecivo
1 kašika soli
2 jaja
1,5 šoljica ulja
1,5 kašika kisele pavlake
voda

Priprema:
Suhe sastojke izmiješati, dodati tečne i zakuhati vodom (najbolje je da su svi sastojci neko vrijeme stajali na sobnoj temperaturi). Umijesiti mekše tijesto i ostaviti malko da odstoji. Razviti tijesto i isjeći na željene oblike. Pržiti u ulju dok ne dobiju zlatnu boju.

19. lip 2010.

Džigerdolma

Eh sada je došao na red jedan stari recept naše kuhinje... džigerdolma... Za ovo nam je potrebna jedna janjeća džigerica "s krpom"..

Sastojci:
janjeća džigerica
riža
so
metvica
ulje

Priprema:
Od ostalih dijelova odvojiti "krpu" i ostaviti je u posudu s čistom vodom (3). Iznutrice oprati i staviti u posoljenu vodu da se skuha. Meso iscijediti od vode i isjeći na kockice (1). U vodi u kojoj se kuhalo meso staviti opranu rižu da se kuha (2). Od veličine džigerice ovisi i količina riže, otprilike 2 šoljice. Kada je riža kuhana spojiti je s isitnjenim mesom, te dodati isitnjenu sušenu metvicu (4). "Krpu" izvaditi iz vode i prebaciti je preko namašćene tepsije (5). U sredimu staviti smjesu riže i mesa (6). Polako zategnuti krpu i prekriti smjesu(7). Lagano okrenuti džigerdolmu tako da zategnuta strana bude odgore (8). Možemo da je pravimo i kao više manjih komada, taj oblik je u narodu poznat kao bumbarčići.

Muffini sa tikvicama

Ovaj receptić sam našla na jednom super blogu.

Sastojci:
2 srednje tikvice
3 jaja
50 gr svježeg sira
100 gr sira
3-4 kašike mekog brašna
3-4 kašike kukuruznog brašna
so
biber
začini
malo praška za pecivo

Priprema:
Tikvice izrendati posoliti i ostaviti da odstoje da puste tečnost. Umijesiti jaja, sir, prašak za pecivo, obje vrste brašna i začine. Kada se izjednači dodati iscijeđene tikvice. Kalupe namazati puterom i raspodijetili smjesu kašikom. Peći na 180 stepeni 50-ak minuta.

16. lip 2010.

Sladoled

Evo jednog super osvježenja za ove vrele dane. Baza je uvijek ista, a za ostale varijante pustite želji na volju :D

Sastojci:
4 jaja
5 kašika šećera
2 šlag kreme vanilija ili neke druge po želji
1 pavlaka

Priprema:
Umutiti šlag kreme po uputstvu na kesici. umutiti 4 jaja te dodati šećer i umututi do kraja. U jaja dodati umućene šlag kreme i na kraju pavlaku. Dobro ujednačiti i po želji dodavati ukuse (ribana čokolada. jagode...).