23. lis 2010.

Salata - zeleni paradajz - karfiol

Sastojci: 
zeleni paradajz * karfiol * luk * 3 l vode * 1 dcl ulja * 1 dcl esencije * 10 dkg šećera * 10 dkg soli


Priprema: 
Povrće očistiti, oprati i isjeći na ploškice. Staviti vodu sa ostalim sastojcima da provri i dodati povrće. Kada povrće promijeni boju salata se može vaditi iz vode. Puniti tegle i zaliti vodom do vrha prije zatvaranja tegli. Može se konzumirati čim se ohladi :D
p.s. na ovom super receptu zahvaljujem teta Merici!!

Salata - crvene paprike

Sastojci:
* 5 kg paprika * 2 l vode * šaka soli * šaka šećera * 2 dcl ulja * 1,5 dcl esencije * bijeli luk








Priprema: 
Paprike oprati, odstraniti sredinu i poloviti. Staviti vodu sa svim sastojcima da provrije i dodati paprike. Kada paprike promijene boju (malo posvijetle) vaditi ih iz vode. Pri punjenju tegli dodavati česna bijelog luka između paprika.
p.s. na ovom super receptu zahvaljujem teta Buci!!!

Kiflice zalogajčići

Kiflice uvijek pravim po istom dobrom  receptu, ali imamo oblika raznih :D

Kajzerice:


Sunce:

Cvjetići:

Kiflice sa hrenovkom:

Kiflice muffini:

Istraživaću i dalje :)

Grickalice

Za ove grickalice koristim tijesto za Aidine kiflice.

Priprema:
Tijesto umijesiti i dodati sjemenke po želji. Ja sam stavljala, laneno sjeme, susam i mak. Napraviti zmijice od tijesta prečnika najviše 1 cm i rezati makazama male komadiće na tepsiju. Tepsiju nije potrebno mastiti jer je tijesto masno. Posoliti i peći na 200 stepeni dok me porumene. U toku pečenja malo promiješati da jednako porumene.

OPREZ!!! Poprilično su zarazne, teško je odmaći zdjelicu od sebe :D :D :D

Kiflice - Aida

Kada sam prvi put probala ove kiflice znala sam da će biti čest gost u našem domu :D Moja prijateljica Aida mi je dala svoj recept i ja sam joj veoma zahvalna na tome :*

Sastojci:
1 supena kašika kvasca
1 čaša vode
1 čaša ulja
1 margarin
1 prašak za pecivo
brašno

Priprema:
Kvasac rastopiti u vodi i ulju. Margarin rastopiti i dodati  u 1/2 kg brašna sa praškom za pecivo. Dodati prethodno ratopljeni kvasac i zamijesiti tijesto. Dodavati brašna koliko je potrebno da se lijepo oblikuje tijesto ali da ne bude pretvrdo (otprilike nešto manje od 1 kg brašna). tijesto razvaljati na debljinu oko 0,5 cm i vaditi oblike čašom. Svaki krug malo prstima razvući, staviti u sredinu kašikicu pekmeza i prektopiti. Prstima ili viljuškom pritisnuti  i spojiti strane kako se kiflice ne bi otvarale - peći na 200 stepeni dok lagano ne porumene. uvaljati u šećer u prahu.

Ajvar

 Niti jedan kupovni ajvar ne može biti kao domaći. Ima dosta posla, ali vrijedi se pomučiti. Ipak, najteže od svega je sačuvati bar jednu teglicu ajvara do Nove godine :D

Sastojci:
36 kg crvenih paprika
1 manja vrećica patlidžana
bijeli luk
0,5 l ulja
so
esencija

Priprema:
Ispeći paprike, oguliti ih i ostaviti da se ocijede (najbolje preko noći). Patlidžan oguliti, isjeći na kockice, skuhati u slanoj vodi i ostaviti da se ocijedi. Paprike i patlidžan samljeti na što sitnije. Pripremljenu smjesu paprika i ajvara staviti na vatru i lagano ukuhavati uz gotovo nesprestano, lagano, miješanje. Nakon 1-2 sata dodavati soli (šaku po šaku) i probavati. Količina soli zavisi od ukusa, s tim da se mora uzeti u obzir da kada se ohladi da će biti slanije, dakle malo izvaditi n tanjurić, ohladiti pa probati. Kada bude već skoro gotov, ulje ucvrkati i dodati u ajvar.  Bijeli  luk sitno isjeckati i dodati. 5 minuta pred sam kraj ukuhavanja dodati 1-2 fildžana esencije, zavisno od ukusa. 
 Znakovi da je ajvar gotov  su slijedeći: 
*kada se masa reducira na pola u odnosu na početnu smjesu, *kada ne pada sa kašike kada je okrenemo naopako, *kada možemo "pisati" po njemu a da tragovi ostaju vidni. Vreo ajvar stavljati u vodom nakvašene teglice, zatvoriti ih i okrenuti ih na poklopac dok se ne ohlade. 

4. lis 2010.

Jaffa torta

Odličan povod da se napravi ova dobra tortica. Našla sam jako puno recepata za ovu tortu, na kraju sam se odlučila za ovaj recept od Zoe sa minjinog foruma. Ja je nisam probala, ali degustatori su je ocjenili jako visokom ocjenom :D



Sastojci:
10 jaja  *  16 kašika šećera  +  200 gr šećera  *  10 kašika brašna  *  1 kašikica ulja  *  limunov sok  *  1/2 l mlijeka    *  400 gr mljevenih oraha    *  100 gr čokolade za kuhanje  *  3 kutije jaffa keksa  *  2 margarina  *  đus

Priprema:
Kore: Umutiti 5 bjelanca sa 5 kašika šećera. Dodati 5 žumanca, 1 kašikicu ulja, 4-5 kapi limunovog soka. Kašikom dodati i umiješati lagano 100gr mljevenih oraha i 2 kašike brašna. Smjesu izliti na tepsiju (koja dođe uz šporet) i peći na 200 stepeni. U receptu stoji da se  kora peče 25 minuta ali je meni to bilo previše pa mi je prva kora bila poprilično tvrda. Najbolje je pratiti koru kada se lijepo zarumeni i probati nožem ili čačkalicom. Ponoviti postupak još jednom. Dakle dobijemo dvije kore, koje kasnije kada se ohlade prepolovimo i dobijemo 4 kore.
Krema I: Skuhati gušći puding od slijedeće smjese: 1/2 l mlijeka, 8 kašika brašna, 6 kašika šećera i 2 vanilin šećere. Kada se ohladi dodati 250 gr margarina.
Krema II: Staviti da prokuha 200 gr šećera sa 1/2 čaše vode, kuhati dok se sav šećer ne istopi.  Skloniti sa vatre. Dodati 200gr mljevenih oraha i čokoladu. Smjesu dobro izjednačiti i ostaviti da se ohladi. U hladnu kremu dodati 1 margarin.

Filovanje:
kora 1 - 1/4 bijelog fila - Jaffa keks namočen u đus tako da čokolda bude dole - 1/4 bijelog fila - kora 2 - 1/2 crnog fila - kora 3 -1/4 bijelog fila - Jaffa keks namočen u đus tako da čokolada bude dole - 1/4 bijelog fila - kora 4 - 1/2 crnog fila

Presjek: