16. stu 2010.

Mojoj Sabini i njenom dječaku Adnanu...

U potrazi za nekom lijepom tortom za bebicu, na you tube-u s am pronašla nešto drugo :) Nisam mogla da odolim :) Rođenje malenog Adnana  je bio i više nego odličan povod da se napavi nešto ovako :)  

Sve najljepše čestitke od srca!!!!

Naravno, neću ostati dužna za recept ni ovaj put :)


Baklava

Bajram nije Bajram bez baklave..tako moj tata kaže, a ni mi nemamo ništa protiv ;) Svaka žena pravi baklavu na svoj način... U suštini se ne razlikuju puno ali ja volim kada znam uvijek kako i koliko pa sam sama sebi napravila mjeru :)

Sastojci:
1 kg jufki
1 kg oraha
ulje
biljno maslo / puter
krušne mrvice
Agda:
1 kg šećera
12 filđana vode

Priprema:
Orahe samljeti, jedan dio se može i isjeckati nožem na malko krupnije. U šerpicu staviti ulje i maslo (ili puter) da se rastopi. Tepsiju pomastiti i slagati baklavu tako da se svaka jufka malo poprska istopljenim uljem i maslom. Prvi sloj staviti tri jufke pa posuti orasima. Dalje slagati po dvije jufke i posipati orasima. Ponegdje posipati sa malo krušnih mrvica. Završiti sa tri jufke. Najčešće ne potrošim cijeli kilogram jufki. Ponovno dobro ugrijati ulje i maslo (ugrijano je onda kada se čuje cvrčanje pri sipanju na baklavu) zatim na svaki prorez između baklava malo nasipati kašikom. Peći u prvih 5-10 minuta na 200 stepeni i onda smanjiti na 150. Ukupno peći oko 45 min. Baklava je gotova kada dobije lijepu boju i kada "šeta" u tepsiji kada je prodrmamo.
Agda:
U šerpu staviti šećer i zaliti vodom. Staviti na vatru. Miješati kašikom dok se šećer ne istopi. Kada agda provri kuhati još 7 minuta. Skloniti sa vatre i zaliti vruću baklavu.

Bajram Šerif Mubarek Olsun