6. ožu 2011.

Sočna čokoladna torta

Ovu super sočnu čokoladnu tortu smo pronašle moje kolegice i ja u nekom časopisu , mislim Ljepota i zdravlje, sve smo ga isprobale i prezadovoljne smo.. priprema uopšte nije komplikovana, mane su što se peče 90 minuta i što je tek sutradan  najbolji :) ali vrijedi čekati vjerujte mi :)

Sastojci:
2,5 dl vruće vode
0,6 dl mlijeka
250 gr margarina
275 gr šećera
200 gr tamne čokolade
2 jaja
1 kašikica arome vanilije
260 gr glatkog brašna
1 kašikica kakaa
1 kašikica sode bikarbone

 Priprema:
Na pari otopiti margarin sa šećerom, čokoladom, vodom i mlijekom. Kada se čokolada rastopi smjesu malo ohladiti i dodati u glago umućena jaja i aromu vanilije. Brašno prosijati sa kakaom i sodom bilarbonom (nisam koristila glatko brašno niti sam prosijavala :) ) i dobivenu mješavinu dodati u prethodno pripremljenu smjesu i mikserom umjerenom brzinom ujednačiti smjesu. Kalup za tortu (prečnik 22 cm) dobro obložiti folijom jer je smjesa jako tečna. Peći na 135 stepeni 90 minuta. 

   Ohlađenu tortu ukrasiti  po želji... čokoladnim strugotinama... šlagom... čokoladnim umakom... višnjama... U svim kombinacijama isprobana i nemogu se odlučiti u kojoj je najbolja :)

1. ožu 2011.

Kinder torta

Baš sam se ulijenila... :( ..Od početka godine nisam postavila niti jedan recept :( to naravno ne znači da se nije kuhalo i naravno, slikalo :) Za početak godine (malo zakašnjeli :) )  postavljam vam recept torte koji sam dobila od Emine Švraka, mamine kolegice, te joj se ovom prilikom zahvaljujem na super receptu.

Sastojci:
6 jaja
3 kašike + 200 gr šećera
150 gr sjeckanih oraha (lješnjaka)
3 kašike brašna
400 gr nutele
1/2 l mlijeka
1 puding od vanilije
3 kašike gustina
250 gr margarina
200 gr čokolade za kuhanje
2 šlag kreme od vanilije

Priprema:
Kora:
Isjeckati orahe (ja sam koristila lješnjake :)), posuti po folijom prekrivenoj tepsiji. Umutiti snijeg od 6 bjelanjaka sa 3 kašike šećera, te na kraju lagano dodati 3 kašike brašna. Umućenu smjesu preliti preko sjeckanih oraha/lješnjaka. Peći na 200 stepeni 10-ak minuta, dok lagano ne dobije lijepu svijetlo žutu boju. Kada je pečena  koru malko ohladiti, lagano odvojiti od folije i okrenuti je tako da orasi/lješnjaci budu gore. Premazati nutelom.
Krema:
Rastopiti prah puding od vanilije sa 5-6 kašika mlijeka te to umutiti sa 6 žumanjaka, 200 gr šećera,  i 3 kašike gustina i  skuhati u provrelom mlijeku (1/2l). Kada se dobro ohladi dodati umućen 1 margarin. Kremu podijeliti na dva dijela i u jedan dodati rastopljenu čokoladu za kuhanje (oko 150gr).
Slaganje: 
kora - orasi/lješnjaci - nutela - žuta krema - piškote izlomljene na pola malo namočene u mijeku - crna krema  - ostatak rastopljene čokolade za kuhanje - šlag kreme od vanilije.