Već dugo imam želju da probam da napravim bamiju i napokon sam se usudila. Uz pomoć moje drage teta Fatime pokušaj je bio i više nego uspješan :D
Sastojci:
0,5 kg teleće šnicle
1 veza bamije
4 glavice crvenog luka
3 mrkve
ulje
so
vegeta
biber
sirće
mljevena paprika
Priprema:
Meso isjeckati na kockice kao za sitni ćevap. Mrkvu i luk oguliti i isjeckati na ploškice. U šerpu staviti ulje, luk, mrkvu i meso i staviti na tihu vatru da krčka. Dodati so, vegetu i biber. Kada meso bude na pola gotovo pripremamo bamiju. Bamiju na koncu potpoiti u šerpicu s vodom, toliko vode da je prekrije. Dodati jedan fildžan sirćeta (bilo koje sirće ili limunov sok). Kuhati 5 minuta. Skinuti s vatre i ostaviti da odstoji u toj vodi do jedno pola sata. Nakon toga bamiju skinuti sa konca i dobro isprati u hladnoj vodi. Nakon što se lijepo ispere dodati u meso sa malo mljevene paprike. Ne miješati, nego samo po potrebi lagano protresti šerpu. Kuhati do 15 minuta.
moram da priznam da bamiju nikad nisam niti jela niti spremala, ali zanima me da probam
OdgovoriIzbrišiIskreno i sama sam nešto zazirala od bamije ali mi se pravo svidjela :D vrijedi pokušati :D
OdgovoriIzbriši