23. kol 2010.

Bamija

Već dugo imam želju da probam da napravim bamiju i napokon sam se usudila. Uz pomoć moje drage teta Fatime pokušaj je bio i više nego uspješan  :D

Sastojci:
0,5 kg teleće šnicle
1 veza bamije
4 glavice crvenog luka
3 mrkve
ulje
so
vegeta
biber
sirće
mljevena paprika

Priprema:
Meso isjeckati na kockice kao za sitni ćevap. Mrkvu i luk oguliti i isjeckati na ploškice. U šerpu staviti ulje, luk, mrkvu i meso i staviti na tihu vatru da krčka. Dodati so, vegetu i biber. Kada meso bude na pola gotovo pripremamo bamiju. Bamiju na koncu potpoiti u šerpicu s vodom, toliko vode da je prekrije.  Dodati jedan fildžan sirćeta (bilo koje sirće ili limunov sok). Kuhati 5 minuta. Skinuti s vatre i ostaviti da odstoji u toj vodi do jedno pola sata. Nakon toga bamiju skinuti sa konca i dobro isprati u hladnoj vodi. Nakon što se lijepo ispere dodati u meso sa malo mljevene paprike. Ne miješati, nego samo po potrebi lagano protresti šerpu. Kuhati do 15 minuta.

2 komentara:

  1. moram da priznam da bamiju nikad nisam niti jela niti spremala, ali zanima me da probam

    OdgovoriIzbriši
  2. Iskreno i sama sam nešto zazirala od bamije ali mi se pravo svidjela :D vrijedi pokušati :D

    OdgovoriIzbriši