19. tra 2010.

Čoko - banana torta

Evo još jednog uspješnog pokušaja da se od "svega pomalo" napravi ukusna tortica :D

Sastojci:
*Patišpanj:
4 bjelanjka
150 gr šećera
1 vanilin šećer
4 žumanjka
100 gr brašna
50 gr gustina
1 kafena kašikica praška za pecivo
 *Fil:
1 puding od čokolade
mlijeko - za puding i kreme
1-2 šlag kreme od čokolade
1/2 - 1 kg banana

Priprema:
*Patišpanj: umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka, dodati, uz stalno miješanje, šećer, vanilin šećer i žumanjke. Tome dodati brašno i gustin, prosijano sa praškom za pecivo. Brašno dodavati i lagano mutiti kašikom. Tijesto peći u podmazanom i pobrašnjenom kalupu za torte oko 25 minuta na 180-200 stepeni. Kada je patišpanj pečen i ohlađen, lagano izdubiti sredinu tako da ostanu stranice i dno (kao zdjela). Izvađenu sredinu patišpanja iskomati na male komadiće.
*Krema: skuhati puding po uputstvu sa kesice, umutiti kreme (također po uputstvu sa kesice :) ), a banane izrezati na ploškice. Iskomani patišpanj sjediniti sa ohlađenim pudingom, kremom i bananama. Kremom puniti zdjelu od patišpanja. Odozgo po želji šlag ili toping od čokolade (200 gr mliječne čokolade, 5 kašika mlijeka, 4 kašike šećera i 150 gr margarina).

Nema komentara:

Objavi komentar