4. lis 2010.

Jaffa torta

Odličan povod da se napravi ova dobra tortica. Našla sam jako puno recepata za ovu tortu, na kraju sam se odlučila za ovaj recept od Zoe sa minjinog foruma. Ja je nisam probala, ali degustatori su je ocjenili jako visokom ocjenom :D



Sastojci:
10 jaja  *  16 kašika šećera  +  200 gr šećera  *  10 kašika brašna  *  1 kašikica ulja  *  limunov sok  *  1/2 l mlijeka    *  400 gr mljevenih oraha    *  100 gr čokolade za kuhanje  *  3 kutije jaffa keksa  *  2 margarina  *  đus

Priprema:
Kore: Umutiti 5 bjelanca sa 5 kašika šećera. Dodati 5 žumanca, 1 kašikicu ulja, 4-5 kapi limunovog soka. Kašikom dodati i umiješati lagano 100gr mljevenih oraha i 2 kašike brašna. Smjesu izliti na tepsiju (koja dođe uz šporet) i peći na 200 stepeni. U receptu stoji da se  kora peče 25 minuta ali je meni to bilo previše pa mi je prva kora bila poprilično tvrda. Najbolje je pratiti koru kada se lijepo zarumeni i probati nožem ili čačkalicom. Ponoviti postupak još jednom. Dakle dobijemo dvije kore, koje kasnije kada se ohlade prepolovimo i dobijemo 4 kore.
Krema I: Skuhati gušći puding od slijedeće smjese: 1/2 l mlijeka, 8 kašika brašna, 6 kašika šećera i 2 vanilin šećere. Kada se ohladi dodati 250 gr margarina.
Krema II: Staviti da prokuha 200 gr šećera sa 1/2 čaše vode, kuhati dok se sav šećer ne istopi.  Skloniti sa vatre. Dodati 200gr mljevenih oraha i čokoladu. Smjesu dobro izjednačiti i ostaviti da se ohladi. U hladnu kremu dodati 1 margarin.

Filovanje:
kora 1 - 1/4 bijelog fila - Jaffa keks namočen u đus tako da čokolda bude dole - 1/4 bijelog fila - kora 2 - 1/2 crnog fila - kora 3 -1/4 bijelog fila - Jaffa keks namočen u đus tako da čokolada bude dole - 1/4 bijelog fila - kora 4 - 1/2 crnog fila

Presjek:

4 komentara:

  1. Nirmela, ja sam odusevljena sa tvojim kokacima..i jelim uopce...

    Znala sam da znas da kuhas..al ovo je vec umjetnost :)))

    Amina

    OdgovoriIzbriši
  2. odlično, jako mi se dopada kako je izvana dekorirano!

    OdgovoriIzbriši