13. sij 2010.

Munchmallow

Na forumu sam spazila jedan recept kojem nisam mogla da odolim :)

Rezultat je bio odličan :oD

9. sij 2010.

Fondan ukrasi

opet sam se malo igrala fondanom :oD

 

Popara torta

 
Sastojci:
Patišpanj:
10 jaja
10 kašika šećera
10 kašika brašna
prašak za pecivo na vrh noža
4 kašike narandžinog soka

2 kašike mlijeka

Krema:
2 dcl mlijeka
200 gr oraha mljevenih (ja stavim sjeckane lješnjake :o) )
3 čokolade za kuhanje
3 kašike kakaa
1 margarin
5 žumanjaka
10 kašika šećera

Priprema:
Patišpanj: umutiti bjelanjke i postepeno dodavati šećer. U to dodavati jedno po jedno žumanjak i na kraju brašna i prašak za pecivo. koru ispeći i izlomiti na kockice. u čašu staviti 4 kašike narandžinog soka i 2 kašike mlijeka i time pošpricati patišpanj.

Krema:
Prokuhati mlijeko i orahe-lješnjake, samo da malo provrije. Kada se ohladi (da bide malo mlako) dodati čokolade izlomljene na kockice i kakao. Na kraju umutiti margarin sa žumancima i šećeor te spoji s prethodnom smjesom.

p.s. odozgo se može staviti snijeg od 5 preostalih bjelanjaka sa 15 kašika šećera, ali ja stavim šlag pjenu umjesto toga budući da šato pusti tekućinu.


A ovo je dio mojih vjernih degustatora - moje žene :oD

8. sij 2010.

Lazanje

Sastojci:
1/2 kg faširanog mesa
250 gr paradajz sosa
origano
vegeta
malo ulja
300 gr trapist sira
2 kašike brašna
malo ulja
so
1/2 l mlijeka

Priprema:
Meso, paradajz sos, origano i vegetu propržiti na malo ulja. Napraviti bešamel sos: u šerpicu usuti malo ulja i brašno, promiješati i postepeno dodavati mlijeko. Mijesati lagano da se malko zgusne. Skloniti sa vatre. Tepsiju pomastiti i zaliti bešamelom. Na to redati tijesto, zatim ponovno bešamel, pa fil i na kraju sir. Redati dok se ne potroši fil. Odozgo posuti ostatak umaka i dosta sira.

p.s. slika je malo stara..i ove lazanje koje sam tada koristila su malo cudne, vjerovatno su se trebale malko skuhati prije redanja :( ali pojele su se u svakom slučaju :oD inače Barilla su najbolje ;)