25. tra 2010.

Voćne kocke (sa grizom)

Evo još jedan osvježavajući kolačić. Nisam koristila originalnu kremu nego kremu za krempitu ali staviću obje pa koja vam se više svidi pravite..Obje su extra :D

Sastojci:
*kora:
1 l vode
0,5 l šećera
1 kg voća (isjeckanog na kockice)
250gr pšeničnog griza
*krema (originalna):
1 l mlijeka
3 pudinga od vanilije
4 žumanjka
8 kašika šećera
4 bjelanjka
*krema (krempita):
1 l vode (malo manje)
12 kašika šećera
3 pudinga od vanilije
5 bjelanjaka
6 kašika šećera

Priprema:
*kora: staviti vodu sa šećerom da provri. U to dodati voće i kuhati 10 min (u zavisnosti od vrste voća kuhati kraće, ja sam koristila jabuke i kuhala sam 5 minuta jer su se počele raspadati). Dodavati lagano griz i kuhati još 5 minuta. Sipati u vodom nakvašenu tepsiju. (23cmx40cm)
*krema (originalna): u mlijeku skuhati 3 pudinga. Dodati 4 žumanjka i 4 kašike šećera, te snijeg od bjelanjaka i 4 kašike šećera. Vruće preliti na tijesto.
*krema (krempita): prokuhati nepun litar vode sa 16 kašika šećera. Razmutiti 3 pudinga od vanilije sa malo hladne vode od prethodno navedene količine vode i skuhati puding. Umutiti snijeg od bjelanca sa 6 kašika šećera i sipati vreo puding u umućenu smjesu. Vrelo preliti preko kore. Odozgo možete ukrasiti šlagom ili čokoladom.. Čuvati u frižideru.

19. tra 2010.

Torta s jagodama

S obzirom da je pred nama sezona jagoda sjetila sam se ovih prošlogodišnjih slika torte sa jagodama pravljene na maloprije opisani način, kao čoko - banana torta.  Jedina razlika je u tome što sredinu čine samo jagode i šlag kreme od vanilije :D Lagana je i osvježavajuća za vruće ljetne dane :)

Iz priloženog se može zaključiti da koju god vrstu voća da imate ovu tortu možete napraviti za tili čas :D

Čoko - banana torta

Evo još jednog uspješnog pokušaja da se od "svega pomalo" napravi ukusna tortica :D

Sastojci:
*Patišpanj:
4 bjelanjka
150 gr šećera
1 vanilin šećer
4 žumanjka
100 gr brašna
50 gr gustina
1 kafena kašikica praška za pecivo
 *Fil:
1 puding od čokolade
mlijeko - za puding i kreme
1-2 šlag kreme od čokolade
1/2 - 1 kg banana

Priprema:
*Patišpanj: umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka, dodati, uz stalno miješanje, šećer, vanilin šećer i žumanjke. Tome dodati brašno i gustin, prosijano sa praškom za pecivo. Brašno dodavati i lagano mutiti kašikom. Tijesto peći u podmazanom i pobrašnjenom kalupu za torte oko 25 minuta na 180-200 stepeni. Kada je patišpanj pečen i ohlađen, lagano izdubiti sredinu tako da ostanu stranice i dno (kao zdjela). Izvađenu sredinu patišpanja iskomati na male komadiće.
*Krema: skuhati puding po uputstvu sa kesice, umutiti kreme (također po uputstvu sa kesice :) ), a banane izrezati na ploškice. Iskomani patišpanj sjediniti sa ohlađenim pudingom, kremom i bananama. Kremom puniti zdjelu od patišpanja. Odozgo po želji šlag ili toping od čokolade (200 gr mliječne čokolade, 5 kašika mlijeka, 4 kašike šećera i 150 gr margarina).

Kokos poljupci - torta

Gledala sam Vjekin show  na OBN-u i zapazila recept za kokos poljupce... malo sam iskombinovala sa jednom super kremom i dobila extra torticu :D

Sastojci:
*za poljupce:
200 gr kokosa
100 gr šećera u prahu
4 jaja
1 vanilin šećer

*za kremu:
5 žumanjaka
5 kašika šećera
5 kašika brašna
1/2 l mlijeka
1/2 margarina

Priprema:
*Poljupci: umutiti snijeg od bjelanjaka. Dodavati lagano žumanjke i šećer. Prestati mutiti mikserom i lagano umiješati kokos. Ja sam smjesu lagano izravnala na pek papiru i pekla kao koru za rolat (debljina oko 0,5cm) i podijelila na tri dijela i filovala kremom.
Ukoliko ne želite da pravite tortu nego samo poljupce u svom pravom obliku onda radite na slijedeći način: vaditi kašikicom na pek papir male kupice i redati sa vecim razmacima (jer narastu pri pečenju). Peći na 150 stepeni dok ne dobiju lijepu boju (20-30 min).
*Krema: žumanjke, šećer i brašno izmiješati s 1 filđanom mlijeka od 1/2 l i tu masu dodati u mlijeko koje je provrilo. Kad se ohladi dodati umućeno 1/2 margarina.

P.S. Torta mi je bila malko suha za moj ukus...Slijedeći put ću pokušati sa malko tečnijom kremom.. javim rezultat ;)

14. tra 2010.

Brzi kolač - Ivana :)

Ovaj super recept sam dobila od moje Ivane (kojoj se i ovaj put zahvaljujem ;-))... kolač je gotov za 20 minuta a ukus je odličan.. morate probati!!

Sastojci:
3 pavlake
3 želatine (ukupno 30gr.)
3 šlag pjene
2 kutije piškota (potroši se 1,5 kutija)
kompot od višanja (bez košpica ;-) )

Priprema:
Šlag pjene umutiti sa 2 dcl vode i 16 kašika sećera (umutiti ali ne do kraja, da ne bude skroz gust šlag). U to dodavati, jednu po jednu, tri povlake, uz neprestano mućenje. Kada se smjesa izjednači dodati želatinu (koja je prethodno rastopljena u 17 kašika tople vode). Piškote umakati u sok od višanja. Redati u tepsiju (širina - dužina dvije piškote, a dužina - poredano 11 piškota, otprilike :) ). Na piškote istresti pola smjese, poredati voće i preliti ostatkom smjese. Odozgo piškote. Držati u frižideru.