30. ruj 2010.

Mojoj Almiti...

Još jedna životna prepreka je pređena...  Idemo dalje... 

Sretno draga moja!!!

27. ruj 2010.

Kolač na kukuruzovini

Ja se inače jako slabo sjećam svoga djetinjstva :-( ali ovaj kolač je ostao jako urezan u sjećanje... pravila ga je baka, strinina mama, kada sam išla na raspustu njima u goste u Sremsku Mitrovicu... Kada sam ljetos bila u posjeti baka i ujna su mi skupile sve kukuruzovine što su imale i dale mi da pravim taj dugo spominjani kolač. Mislim da neće mi nikada uspjeti kao baki ali i ovim sam prezadovoljna :D Koristila sam recept sa coolinarke  - brioši. 

Sastojci:
40 gr svježeg kvasca
500 gr brašna
100 ml ulja
50 gr šećera
1 vanilin šećer
2 jaja
prstohvat soli
200 ml toplog mlijeka
*za premazivanje:
margarin
šećer
jaje

Priprema:
Meni je u pripremi tijesta pomogao moj dragi pomagač - pekač za hljeb :D Koristila sam suhi kvasac - 4 kafene kašikice. Dodala sam malo više brašna nego je u receptu, onako od oka, jer mi je bilo premekano tijesto. Nakon degustacije zaključili smo da bi mogli biti i malko slađi :) Standardnom procedurom raditi slijedeće: staviti kvasac sa malo šećera brašna i mlake vode da uskisne. U brašno dodati sve sastojke, kvasac na kraju, i umijesiti glatko tijesto. Ostaviti da odstoji 20-ak minuta na toplom mjestu. Umutiti jedno jaje  za premazivanje. Nakon što tijesto nadođe razviti tijesto 5 mm debljine, premazati sa malo margarina,  i sa dijelom umućenog jajeta, isjeći na trake i motati na kukuruzovini. Peći na 200 stepeni 15-20 min dok ne dobije lijepu boju. kada se malko ohlade vaditi štapiće kukuruzovine i služiti toplo. Mogu se posuti i šećerom u prahu.


p.s. na margarin i jaje za premazivanje mogu se dodati mljeveni  orasi ili mljeveni mak.

25. ruj 2010.

Lješnjak šnite

Ovaj super recept sam pronašla na coolinarki. Bratov rođendan je bila super prilika za isprobavanje ;D

Sastojci:
Kora:
8 bjelanjaka
6 kašika šećera
2 kašike kakaa
20 dkg lješnjaka (pola sjeckanih pola mljevenih)

Krema:
1/2 l mlijeka
7 kašika šećera
8 žumanjaka
2 kašike brašna
1/2 l slatke pavlake/tj vrhnje za šlag
1 vrećica želatine
1 vanilin šećer

Priprema:
Kora:
U čvrst snijeg od bjelanjaka dodati šećer i dobro umutiti. Umućenoj smjesi dodati kakao i lješnjake. Tepsiju od šporeta obložiti aluminijskom folijom koja je prethodno nauljena i pobrašnjena. Smjesu poravnati i peći na laganoj vatri, na oko 150 stepeni. Ohlađenu koru podijeliti uzdužno na tri trake.

Krema:
U mlijeko dodati šećer i vanilin šećer i staviti da provri. Brašno, žumanjke i malo mlijeka umutiti i zakuhati u kao puding. Kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Ohladiti. Umutiti slatku pavlaku i dodati želatinu. Ja sam koristila želatin fix i prezadovoljna sam, puno je lakše nego klasično natapatnje želatina, a rezultat je isti. Spojiti obje kreme. U pravilu se krema rasporedi na tri dijela i filuje ali ja zbog fondana koji sam stavljala preko nisam previse filovala gornju koru.

p.s. kako više ne biste dolazili u nedoumicu :( slatka pavlaka je vrhnje za šlag..i ma ih od različitih proizvodžača kao Hulala ili Hopla ili Šlag 5+ ili megle sa nacrtanom tortom. Dakle slatka pavlaka NIJE vrhnje za kuhanje!!

16. ruj 2010.

Patikice :D

Nadam se da brat neće proviriti na blog do ponedjeljka :D morala sam da ih podijelim sa vama :D

Fondan pravljen, naravno, po Minjinom receptu. Šablon za patikicu sam našla na cake central.com.

4. ruj 2010.

Slani rolat (s tikvom)

Ovaj recept u pravilu ide sa zeljem, ali ja sam zelje uspješno zamijenila tikvom :D

Sastojci:
5 jaja
7-8 kašika kukuruznog brašna
1 prašak za pecivo
1-2 kašike pavlake ili 3-4 kašike jogurta
7-8 kašika rendane tikve
1 kašika ulja
so
kuhana jaja
majoneza
pavlaka
ajvar

Priprema:
Rolat peći na pek papiru na 250 stepeni. Kada bude pečen odmah ga urolati zajedno sa papirom. Kada se potpuno ohladi filovati po želji. Ja sam ovaj put koristila namaz od 2 rendana kuhana jaja, 2-3 kašike pavlake i 2-3 kašike majoneze i mazala na smjenu sa ajvarom. Nije se baš prošaralo kako sam ja htjela ali i ovako sam zadovoljna ;D

Princez krofne

Sastojci:
20 dkg brašna
20 dkg margarina
2 dl vode
1 kašikica praška za pecivo
7 jaja
1 l mlijeka
300 gr šećera
1 vanilin šećer
10 dkg brašna
3 jaja

Priprema:
Vodu i margarin staviti da provri, te dodati brašno i brzo promiješati. Skinuti sa vatre i dodavati jaja, jedno po jedno. Dobro umijesiti i izjednačiti tijesto prije nego se stavi slijedeće jaje. Tijesto kafenom kašikicom (ili špricom za šlag) vaditi na pleh prekriven pek papirom sa povećim razmacima između krofnica. Staviti u zagrijanu rernu i peći na 200 stepeni 20-25 min bez otvaranja vrata rerne! Staviti mlijeko sa šećerom da provri. Od tog 1l mlijeka oduzeti pola lončića mlijeka i umutiti sa jajima i brašnom te zahuhati u provrelo mlijeko kao puding. kada se masa ohladi krofne rezati na pola i filovati.
Ja sam ovaj put koristila špricu za šlag i pravila mini krofnice (jedna krofna jedan zalogaj) :D


Mućkalica

Sastojci:

1 kg crvenih paprika roga
1/2 gr telećeg mesa
2 glavice luka
2 mrkve
2 paradajza
so
biber
vegeta

Priprema:
Paprike ispeći u rerni (na rešetki, kao za ajvar), oguliti ih i očistiti od sjemenki. Na ulju izdinstati luk i mrkvu i dodati meso isjeckano na kockice i biber i dinstati poklopljeno još 15 min. Dodati paradajz i papriku, dodati so i vegetu i ostaviti još kratko da se krčka na tihoj vatri.
Savjet: ispod rešetke na kojoj se peku paprike staviti tepsiju  prekrivenu pek papirom ili alu folijom radi kasnijeg lakšeg čišćenja ;D


Mantije

Već duže vremena imam želju da ih na pravim ali nikako da dođu na red...  ko čeka dočeka :D i što je najvažnije nismo ostali gladni nakon eksperimentisanja, čak napritiv :D

Sastojci:
1/2 kg brašna
250 ml mlake vode
1 kašikica soli
1/2 kg faširanog mesa
2 manje glavice luka
so
biber
bijeli luk 

Priprema:
Zamijesiti tijesto od brašna vode i soli. Ostaviti ga da odstoji oko 30 min, nakon čega je potrebno premijesiti ga i ostaviti da nadolazi negdje oko 1 sat. Kada tijesto nadodje razdvojiti ga na tri dijela i razviti jufke koje je potrebno dobro nauljiti i slagati jednu preko druge. Pripremiti fil od mesa, sjeckanog luka i začina. Fil stavljati na ivice jufke i saviti je u rolnu (kao za pitu u zvrk :)) negdje do na pola prema sredini. Odsjeći rolnu i rezati na male komade dužine 5-6 cm i oba kraja saviti prema unutra oblikujući lopticu. Redati u podmazanu tepsiju. Ponoviti postupak sa preostalom jufkom. Prije pečenja posuti sa još malo ulja ili rastopljenim puterom. Peći u dobro zagrijanoj rerni, kasnije smanjiti po potrebi. Po želji, pred kraj pečenja posuti pavlakom i vratiti još kratko na pečenje. Odlično ide uz jogurt i bijeli luk :D