1. ožu 2011.

Kinder torta

Baš sam se ulijenila... :( ..Od početka godine nisam postavila niti jedan recept :( to naravno ne znači da se nije kuhalo i naravno, slikalo :) Za početak godine (malo zakašnjeli :) )  postavljam vam recept torte koji sam dobila od Emine Švraka, mamine kolegice, te joj se ovom prilikom zahvaljujem na super receptu.

Sastojci:
6 jaja
3 kašike + 200 gr šećera
150 gr sjeckanih oraha (lješnjaka)
3 kašike brašna
400 gr nutele
1/2 l mlijeka
1 puding od vanilije
3 kašike gustina
250 gr margarina
200 gr čokolade za kuhanje
2 šlag kreme od vanilije

Priprema:
Kora:
Isjeckati orahe (ja sam koristila lješnjake :)), posuti po folijom prekrivenoj tepsiji. Umutiti snijeg od 6 bjelanjaka sa 3 kašike šećera, te na kraju lagano dodati 3 kašike brašna. Umućenu smjesu preliti preko sjeckanih oraha/lješnjaka. Peći na 200 stepeni 10-ak minuta, dok lagano ne dobije lijepu svijetlo žutu boju. Kada je pečena  koru malko ohladiti, lagano odvojiti od folije i okrenuti je tako da orasi/lješnjaci budu gore. Premazati nutelom.
Krema:
Rastopiti prah puding od vanilije sa 5-6 kašika mlijeka te to umutiti sa 6 žumanjaka, 200 gr šećera,  i 3 kašike gustina i  skuhati u provrelom mlijeku (1/2l). Kada se dobro ohladi dodati umućen 1 margarin. Kremu podijeliti na dva dijela i u jedan dodati rastopljenu čokoladu za kuhanje (oko 150gr).
Slaganje: 
kora - orasi/lješnjaci - nutela - žuta krema - piškote izlomljene na pola malo namočene u mijeku - crna krema  - ostatak rastopljene čokolade za kuhanje - šlag kreme od vanilije.

3 komentara:

  1. Oooo,divno,obožavam Kinder tortu i često je pravim :))samo ,ja umesto piškota koristim Plazma keks:))

    OdgovoriIzbriši
  2. Probala sam je i znam da je omiljena među gostima, a naročito među decom pošto oni vole ovakve kremaste stvari.

    OdgovoriIzbriši