15. stu 2011.

Kokos kolač

Stigao je i novi recept za kolač s kokosom od teta Ankice i morali smo ga odmah isprobati. Super je pa ga dijelim s vama da se i vi počastite ovom super slasticom.

Sastojci:
Biskvit:
5 jaja
150 gr šećera
5 kašika mlijeka
5 kašika ulja
100 gr brašna
1 puding - čokolada
100 gr čokolade za kuhanje
4-5 kašika vode
1 prašak za pecivo
Krema:
1 l mlijeka
100 gr gustina ili 2 pudinga od vanilije
3 vanilin šećera
150 gr šećera
200 gr kokosa

Priprema:
Biskvit: Umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka. Žumanjke umutiti sa šećerom i u to dodati istopljenu čokoladu i vodu, a zatim i brašno, mlijeko, ulje, prah puding od čokolade iz kesice i prašak za pecivo. Kada se izjednači smjesa, rukom umiješati snijeg od bjelanjaka. Tepsiju dimenzija 40*23cm pouljiti i posuti brašnom. Pola smjese biskvita istresti i izravati u tepsiji i staviti da se peče na 180 stepeni 10 minuta.
Krema: Dio mlijeka od 1 l odvojiti i u njemu razmutiti gustin (ili pudinge) sa šećerom, a ostalo mlijeko staviti na vatru da provri sa vanilin šećerom. Skuhati i skloniti sa vatre. U lijepo izjednačeni puding dodati kokos brašno. Vruću kremu istresti na vreo pečeni biskvit i odmah preliti preostalom smjesom biskvita i vratiti u rernu na dodatnih 15-ak minuta na 200 stepeni. Ako ni tada ne bude gotovo (provjeravate koru, ne kremu), vratiti jos najviše 10 minuta na malo nižoj temperaturi. I kada je gotov kolač krema je još uvijek žitka, ali nema brige, nakon što se ohladi ona se fino poveže. Kada bude gotovo ukrasiti po želji šećerom u prahu, kokosom ili topljenom čokoladom.

6. stu 2011.

Munchmallow / Crna šampita

Ovaj super recept sam dobila od teta Bedre :) Za pripremu treba nekih 20-ak minuta a super je kolačić... meni najviše liči na šampitu :)

Sastojci:
Kora:
5 žumanjaka
1 šolja šećera
1 šolja mlijeka
1/2 šolje ulja
1 šolja brašna
2 kašike kakaa
1 prašak za pecivo
Pjena:
5 bjelanjaka
15 kašika šećera
Glazura:
1-2 čokolade za kuhanje
2-3 kašike mlijeka
malo margarina

Priprema:
Žumanjke umutiti sa šećerom, dodati mlijeko i ulje, zatim brašno s praškom za pecivo i na kraju kakao. U pouljenu i pobrašnjenu tepsiju uliti smjesu i staviti u zagrijanu rernu. Peći na 200 stepeni nekih 12-15 minuta (probati nožem ili čačkalico da li je pečeno). Bjelanjke umutiti sa šećerom i pjenu premazati ravnomjerno preko tople kore. Vratiti u rernu na 220 stepeni 5-7 minuta dok mao ne porumeni jelanjak. Izvaditi iz rerne i preliti glazurom. Odmah rezati nožem ravne oštrice umočenom u hladnu vodu. Kako se kolač hladi tako se pjena malo skupi i kocke se razdvoje i glazura se malo spusti preko pjene, ali ne smeta ;) kora bude sočna od soka koji pjena pusti :)

Fondan II

Došao je red da se ponovno isporba fondan smjesa, ovaj pur bez fruktoze i glicerina :) Receptić sam pronašla na coolinariki i super je.. Prekrasno se razvija i prave figurice, a ni sastojke nije teško pribaviti :)

Sastojci:
10 gr želatine u prahu
0,6 dl vode
100 gr margarina
100 gr bagremovog meda
1-1,2 kg šećera u prahu


Priprema:
Želatin potopiti u hladnoj vodi. Med i margarin staviti na vatru da se istopi, kada baci ključ skinuti s vatre i dodati nabubreli želatin. Kada se smjesa izjednači dodati je u šećer u prahu. Ja sam prvo u zdjelu stavila 0,5kg šećera pa dodala gore pripremljenu tekućinu i onda polako dodavala šećer u prahu pri miješanju. Nisam potrošila sav šećer nego kada sam dobila lijepu smjesu koja se nije lijepila za podlogu ostavila sam je da se ohladi u plastičnu kutiju koju sam dobro umotala prozirnom folijom kako ne bi ulazio zrak. Figurice sam pravila odmah, a dio za prekrivanje torte razvaljala tek dva dana kasnije. Prije razvijanja potrebno je samo malo zagrijati smjesu mijeseći rukama i dalje raditi. Fondan je prekrasan, nije pucao i vrlo je lako rukovati s njim. Sutradan sam rezala tortu i tu je fondan dobio visoke ocjene jer nije pucao pri sječenju :)
A slijede i slikice detalja :)
 










Ispod fondana je preukusna jaffa torta. Presjek:


Bajram Šerif Mubarek Olsun