15. stu 2011.

Kokos kolač

Stigao je i novi recept za kolač s kokosom od teta Ankice i morali smo ga odmah isprobati. Super je pa ga dijelim s vama da se i vi počastite ovom super slasticom.

Sastojci:
Biskvit:
5 jaja
150 gr šećera
5 kašika mlijeka
5 kašika ulja
100 gr brašna
1 puding - čokolada
100 gr čokolade za kuhanje
4-5 kašika vode
1 prašak za pecivo
Krema:
1 l mlijeka
100 gr gustina ili 2 pudinga od vanilije
3 vanilin šećera
150 gr šećera
200 gr kokosa

Priprema:
Biskvit: Umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka. Žumanjke umutiti sa šećerom i u to dodati istopljenu čokoladu i vodu, a zatim i brašno, mlijeko, ulje, prah puding od čokolade iz kesice i prašak za pecivo. Kada se izjednači smjesa, rukom umiješati snijeg od bjelanjaka. Tepsiju dimenzija 40*23cm pouljiti i posuti brašnom. Pola smjese biskvita istresti i izravati u tepsiji i staviti da se peče na 180 stepeni 10 minuta.
Krema: Dio mlijeka od 1 l odvojiti i u njemu razmutiti gustin (ili pudinge) sa šećerom, a ostalo mlijeko staviti na vatru da provri sa vanilin šećerom. Skuhati i skloniti sa vatre. U lijepo izjednačeni puding dodati kokos brašno. Vruću kremu istresti na vreo pečeni biskvit i odmah preliti preostalom smjesom biskvita i vratiti u rernu na dodatnih 15-ak minuta na 200 stepeni. Ako ni tada ne bude gotovo (provjeravate koru, ne kremu), vratiti jos najviše 10 minuta na malo nižoj temperaturi. I kada je gotov kolač krema je još uvijek žitka, ali nema brige, nakon što se ohladi ona se fino poveže. Kada bude gotovo ukrasiti po želji šećerom u prahu, kokosom ili topljenom čokoladom.

3 komentara:

  1. Odlican kolac Nirmela, pozdrav za teta Ankicu! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Uživala sam listajući tvoj blog, ostalo mi je još da pregledam. Drago mi je da ima i nekih starih, tradicionalnih jela, uvijek ih rado pripremam. Puno pozdrava.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala Vam najljepša na divnim komentarima!!!
    Najljepši pozdravi!!

    OdgovoriIzbriši