9. sij 2012.

Moje tortice :)

Još jednu godinicu sam starija i kao i uvijek pripremala tortice za moje ukućane i kolege na poslu :D Pravila sam torte po receptu za Milk-kocke koji mozete naći ovdje, a fondan po receptu na linku ovdje. Ovaj put sam boje u prahu dodavala direktno u tečne sastojke i onda spajala sa šećerom u prahu. Boje su intenzivnije i ne ofarbaju se ruke pri pravljenju figurica :) A ovako su izgledale :D

 


2. sij 2012.

Tirit pita

Neznam kako do sada nisam unijela ovaj recept jer je ovo meni jedna od najdražih pita :)

Sastojci:
1 cijelo pile
1 kg pečenih jufki
ulje
so
vegeta

Priprema:
Pile skuhati u vodi u koju ste dodali so i vegetu. Ja odmah dodam i mrkvicu jer na ostatku vode napravim supicu :). Skuhano meso, ocijediti, malo ohladiti i odvojiti od kosti. Tepsiju u kojoj ćete peći pitu malo namastiti. Na ovu koliličinu sastojaka ide velika tepsija koja se dobije uz šporet. U drugu tepsiju staviti 2-3 kutljače tople vode u kojoj se kuhalo pile i namakati svaki komad jufke prije nego se složi u tepsiju. Dodavati vodu po potrebi. Redati jufke - dva sloja, zatim rasporediti meso i tako dok se sastojci ne potroše. Završiti pitu jufkama, 2-3 sloja. Odozgo posuti malo uljem. Vodu koja je preostala od namakanja jufki u drugoj tepsiji staviti da provrije. Staviti u rernu na 250 stepeni da se peče dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Izvaditi pitu iz rerne, izrezati na kocke i zaliti prokuhalom vodom.

1. sij 2012.

Pogače

Evo još nekih drugačijih oblika pogača koje sam pravila prije :)

Žu Žu pogača


Suncokret pogača II

Pogača pahuljica

Uz rusku salaticu super ide i neka pogačica. Ja tijesto uvijek pripremam na isti način, kao za  sucokret pogaču, a novi oblik sam pronašla na coolinarici :D 

Ruska salata

Doček Nove godine ne možemo zamisliti bez ove salatice :D tako je bilo i ove godine.. Vjerujem da ste je svi bar jednom pravili i više puta uživali u extra okusu. Ja ću vam napisati svoju verziju :D

Sastojci:
mrkva
kiseli krastavci
sudžuk
suho meso
grašak
majoneza

Priprema:
Sve sastojke isjeckati na kockice, dodati iscijeđeni i oprani grašak iz konzerve (ili skuhani zamrznuti grašak) pomiješati sa majonezom i degustacija može da počne :) Količine zavise od toga koliko želite da dobijete salate na kraju ;)
Sretnu novu 2012. godinu 
i sve najljepše 
od srca Vam želi Vaša 
                         Nirmela!!!