15. kol 2010.

Klepe

 Ovo staro bosansko jelo jako volimo moja mama i ja, te sam ga "morala" praviti i prvi dan Ramazana :D Ja klepe pripremam, kako se u narodu kaže, "spram tepsije" :D, ali ovaj put sam uzela mjere iz zadnjeg ramazanskog izdanja časopisa Gusto. Moram napomenuti da je ovaj časopis odličan, jako poučan sa puno recepata popraćenih slikama. Ovo ramazansko izdanje je prekrasno!

Sastojci:
Tijesto:
500 gr brašna
1 jaje
malo soli
voda
Nadjev:
500 gr faširanog mesa
luk
so
biber
bijeli luk

Priprema:
Zamijesiti tvđe tijesto od navedenih sastojaka i razviti jufku debljine 1-2 mm. Oba luka sitno isjeckati, dodati mesu i posoliti i pobieriti. Tijesto sjeći na kvadratiće širine oko 5-6 cm i na sredinu svakog staviti malo nadjeva. Preklopiti tijesto na trokutić i prstima pritisnuti krajeve kako se ne bi razdvajali. Klepe ubacivati u ključalu malo posoljenu vodu i kuhati 5-8 min dok ne isplivaju na povrsinu. Izvaditi ih iz vode u cjediljku. Klepe posložiti u namašćenu tepsiju, malo poprskati sa rastopljenom masnoćom i staviti u rernu da se zapeku. Pripremiti preliv od kisele pavlake, bijelog luka i soli. Prije služenja politi klepe umakom.

Klepe se mogu praviti i na drugi način: 
II - Jaja i pavlaku umutiti i zaliti klepe poredane u tepsiju pa zapeći. U ovom slučaju klepe će biti mekanije. 
III - Pripremiti saft sa zaprškom. Upržiti brašno na masnoći i dodati mljevenu papriku ili paradajz sos, te uliti vodu i začiniti. U pripremjen saft ubaciti ocijeđene klepe. 
Na koji god način da se spemaju odlične su. Gore navedena mjera je za 4-6 osoba.

Broj komentara: 6:

  1. danas sam prvi put radila klepe i uspjela,odlične su,s tim da sam jednu rundu pravila bez češnjaka,a u drugu sam naribala jedan režanj i taj prokleti "kinez"je pozelenio,dakle,u buduće pravim bez "kineza"a u smjesu sam dodala dva režnja

    OdgovoriIzbriši
  2. Super!! Svaka čast!! Drago mi je da su ti se svidjele! I veliko hvala što si isprobala moj recept i javila kako je uspio!!

    OdgovoriIzbriši
  3. luda sam za klepama,ali ih još nisam pravila.Voljela bih pokušati,ali se bojim da mi se ne otvore dok ih budem kuhala.

    OdgovoriIzbriši
  4. obozavam ih odlicne su,nase staro bosansko jelo...

    OdgovoriIzbriši
  5. Masha'Allah! :) Pravi je recept!

    OdgovoriIzbriši