24. lis 2009.

Krofne

Dugo nisam pravila krofne, vjerovatno iz razloga što mi pokušaji nisu baš bili uspješni. Međutim, našla sam jedan odličan recept... Inače, ovaj link svakodnevno pratim, svaki put me iznova g-đa Minja iznenadi svojom umjetnošću!

Eh da, krofne, na kraju je sve izgledalo ovako:

Sastojci:
500 ml mlijeka
1 svježi kvasac
2 žumanjka
2 kašike biljnog masla (pretpostavljam da se može koristiti i neka druga masnoća akone koristite ovu)
3 kašike šećera
1 kašikica soli
950 gr brašna


Priprema:
Minja je to sve potanko divno opisala tako da se nema šta dodati:
Kvasac staviti u toplo mlijeko da nadođe. Tome dodati umućenu smjesu od masla, žumanjaka, šećera i soli te sve zajedno dodati u brašno te zamijesiti mekše tijesto. Ostaviti na toplom mjestu oko30 min, zatim razviti na debljinu 6-7 mm i vaditi krofne. Ostaviti ih 10-ak min da ponovno nadođu, te ih ponovno malko rastanjiti i nakon 2-3 min peći u zagrijanom ulju. Na kraju posuti krofne šećerom u prahu i cimetom (takve najviše volim), a mogu se i puniti marmeladom ili eurokremom.

Nema komentara:

Objavi komentar