7. svi 2011.

Vrilica

Vrlica, pleska, ili ležaljke - kako smo moj brat i ja ovo jelo nazivali jer nas je podjećalo na ležaljke u obdaništu :) je još jedan stari recept koji ću podijeliti sa vama. S obzirom da je pravim godinama i odprilike znam koliko mi čega treba za vas sam potražila omjer na netu :) i našla ovaj:

Sastojci:
700 ml vrele vode
600g brašna
2 kašike soli
ulje
mlijeko
biljno maslo ili puter


Priprema:
Vodu staviti da proključa. U zdjelu staviti brašno sa solju i zaliti ključalom vodom. Smjesu brzo izjednačiti mješajući kašikom ili mikserom (tijesto je pogusto pa će trebati malo snage ;) ). Tepsiju od električnog šporeta pouljiti sa malo više ulja i vaditi komade tijesta (paziti jer je vrelo tijesto!) i svaki rukama uvaljati u ulje i raspljeskati po tepsiji (kao na prvoj slici na kolažu). Što je tijesto tanje raspoređeno biće ljepša. Kašikom reckati tijesto kako je pokazano na slici 2. Peći na 250 stepeni dok se lijepo ne zarumeni. Za to vrijeme rastopiti jednu kašiku biljnog masla ili putera (po želji) sa malo soli u mlijeku (najmanje 1/2 l kako bi bila sočnija) i time preliti pečenu vrilicu. Ostaviti malko da upije i premazati pavlakom (nije obavezno).

3 komentara:

  1. Super,volim ovakve jednostavne recepte:))

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo je super,a ukus famulozan,jela u Bosni,moze gore i kajmak,a moze i samo sir bez premazivanja.Uhuuuu kako je dobro,veliki Cmok

    OdgovoriIzbriši