15. stu 2011.

Kokos kolač

Stigao je i novi recept za kolač s kokosom od teta Ankice i morali smo ga odmah isprobati. Super je pa ga dijelim s vama da se i vi počastite ovom super slasticom.

Sastojci:
Biskvit:
5 jaja
150 gr šećera
5 kašika mlijeka
5 kašika ulja
100 gr brašna
1 puding - čokolada
100 gr čokolade za kuhanje
4-5 kašika vode
1 prašak za pecivo
Krema:
1 l mlijeka
100 gr gustina ili 2 pudinga od vanilije
3 vanilin šećera
150 gr šećera
200 gr kokosa

Priprema:
Biskvit: Umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka. Žumanjke umutiti sa šećerom i u to dodati istopljenu čokoladu i vodu, a zatim i brašno, mlijeko, ulje, prah puding od čokolade iz kesice i prašak za pecivo. Kada se izjednači smjesa, rukom umiješati snijeg od bjelanjaka. Tepsiju dimenzija 40*23cm pouljiti i posuti brašnom. Pola smjese biskvita istresti i izravati u tepsiji i staviti da se peče na 180 stepeni 10 minuta.
Krema: Dio mlijeka od 1 l odvojiti i u njemu razmutiti gustin (ili pudinge) sa šećerom, a ostalo mlijeko staviti na vatru da provri sa vanilin šećerom. Skuhati i skloniti sa vatre. U lijepo izjednačeni puding dodati kokos brašno. Vruću kremu istresti na vreo pečeni biskvit i odmah preliti preostalom smjesom biskvita i vratiti u rernu na dodatnih 15-ak minuta na 200 stepeni. Ako ni tada ne bude gotovo (provjeravate koru, ne kremu), vratiti jos najviše 10 minuta na malo nižoj temperaturi. I kada je gotov kolač krema je još uvijek žitka, ali nema brige, nakon što se ohladi ona se fino poveže. Kada bude gotovo ukrasiti po želji šećerom u prahu, kokosom ili topljenom čokoladom.

4 komentara:

  1. Odlican kolac Nirmela, pozdrav za teta Ankicu! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Uživala sam listajući tvoj blog, ostalo mi je još da pregledam. Drago mi je da ima i nekih starih, tradicionalnih jela, uvijek ih rado pripremam. Puno pozdrava.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala Vam najljepša na divnim komentarima!!!
    Najljepši pozdravi!!

    OdgovoriIzbriši
  4. upravo pećem ovaj fini kolač, jako dobra recept

    OdgovoriIzbriši