27. srp 2011.

Pizza vegetariana


Da mi je neko rekao da će mi se ovako svidjeti pizza bez sira nebih mu vjerovala :D ali svaki put se uvjerim u onu maminu "probaj pa onda reci da ne valja" :) Na UN dijeti bila sam primorana da jedem pizzu bez sira i salama, tako da sam na tijesto nabacala povrće koje sam imala i pravoooo sam se počastila :)

Sastojci:
kečap
1 veći ili 2 manja paradajza
1 paprika
1 tikvica
origano

Priprema:
Omjere za tijesto za pizzu neću pisati jer ga ja pravim "od oka" od slijedećih sastojaka: brašno, so, voda, ulje, germa, pavlaka, jaje (nije obavezno). Dodavanjem pavlake u tijesto pomaže mu da ne bude žilavo i pretvrdo nakon pečenja, ja ga više ne pravim bez nje :) Još jedna tajna za tijesto za pizzu je da ga treba dugo mijesiti, najlakše je podijeliti ga u manje loptice pa svaku posebno namladiti nekoliko puta.

Tikvice oguliti, narezati na ploškice, nasoliti i ostaviti 20-ak min da odstoji., zatim ih oprati i posušiti kuhinjskim ubrusima. Prepržiti kratko svaku ploškicu sa obje strane na tavi sa malo ulja. Paradajz oguliti, paprikama izdubiti sredinu ali paziti da ne pukne. Tijesto razviti i staviti u pobrašnjenu tepsiju, izbockati ga viljuškom i namazati kečapom. Rezati tanke kolutove paradajza i poredati na tijesto. Na to rasporediti tikvice i kolutove paprike, te prostali paradajz. Odozgo ponovo malo kečapa i origano. Peći na najjačoj vatri max 20 min.

Džem od crnih ribizli iz pekača :)


Stiglo nam i bobičasto voće :D nakon prošlogodišnje probe sa kupinama, malinama i borovnicama sada su na red došle i crne ribizle... pravila sam džem od njih samih, meni se sviđa, ima prekrasnu boju i slatko - kiselkasti ukus. Ukućani su podijeljena mišljenja :) u pravilu bi najbolje bilo napraviti kombinaciju sa nekim slađim bobama... meni je i ovako super :) 

Sastojci:
2 kg crnog ribiza
1 kg šećera
4-5 kesica vanilin šećera 

Priprema:
Bobice dobro oprati. Moj pekač je XXL idanje (hljeb max 1500 gr) tako da sam odmah stavila negdje oko 1 kg bobica i pokrenula program za marmeladu. Vremenom sam lagano dodavala šećer, te kako se zapremina smanjivala, dodavala sam i preostalo voće dok sve nisam potrošila. Nakon što je program završio prvi put, bobice sam izvadila u sud i malo propasirala štapnim mikserom i vratila u tekućinu. Pokrenula sam ponovno isti program još dva puta. Poslije drugog puta dodala sam vanilin šećer. Po želji može se dodavati i drugih začina. Sličan proces bi bio i bez pekača, s tim da se treba češće miješati kako ne bi zagorio džem. 

p.s. super se slaže sa sutlijom :) a probaću i koju kašiku ubaciti u smjesu za sladoled :)

Špagete ala UN :)

Jedva sam čekala ljeto i domaće povrće... ovo je meni jedan od omiljenih načina pripremanja sosa za tjesteninu, a s obzirom da se malo trudimo biti na UN dijeti i odlična ideja za ugljikohidratni dan...


Sastojci:
špagete
maslinovo ulje
so
vegeta
2-3 paprike
1 glavica crvenog luka
1 - 2 česne bijelog luka
1 veći paradajz

Priprema:
Špagete skuhati u posoljenoj vodi.  Luk, papriku i paradajz očistiti i isjeći na kockice ili trakice (po želji). Na ulju propržiti crveni luk, dodati papriku i kada bude na pola kuhano dodati paradajz, isjeckani bijeli luk i začine. Pustiti da krčka dok paprika ne bude kuhana. I to je to. Uživajte!