20. lis 2009.

Slatko od tikve

Malo sam eksperimentisala za vikend i pokušala da napravim nešto što me jako podsjeća na djetinjstvo...tikva...kreč...sve mi je to čudno bilo tada, ali sada sve ima smisla... a rezultat je fantastičan :) 



Sastojci:
5 kg tikve
kreč
4 kg šećera
3 l vode
4 vanilin šećera

Priprema:
Tikvu oguliti, očistiti i isjeći na kockice. Kreč rastopiti u vodi i kockice tikve ubaciti u tu vodu, te držati ih u vodi 4-5 sati uz povremeno mješanje. nakon toga tikvu dobro isprati u čistoj hladnoj vodi. pripremiti vodu i šećer u veliku šerpu i staviti da kuha. dodati tikvu i kuhati narednih 3-4 sata. 

Broj komentara: 11:

  1. a jel to nije neka sala za krec, ako mislite na pravi/zivi krec ili nesto drugo,ja znam krec je farba

    OdgovoriIzbriši
  2. da to je taj kreč na koji mislite :D naravno da nije šala..kreč su nekada stare žene domaćice koristile u pripremi slatka i ovo je stari recept moje majke..

    OdgovoriIzbriši
  3. upravo sam isprobala recept , ispalo mi je ODLICNO, ja sam dodala nekoliko karanfilica i koristila sam vaniliju u stapicima .Hvala Nirmela sto si me podsjetila na kuhinju moje nene

    OdgovoriIzbriši
  4. to mi je najljepši kompliment!! Hvala i uzivajte u prekrasnom slatku!!

    OdgovoriIzbriši
  5. da..daaa, krec, secam se kako je moja majka na taj nacin pravila slatko od sljiva, ja cu ove jeseni da isprobam tikvu ili bundevu...verujem da je odlican:)))))

    OdgovoriIzbriši
  6. Dali se to može praviti od stambolke , jer ona je jako tvrda i potrebno je toliko da se kuha ?

    OdgovoriIzbriši
  7. Stambolka nije dobar izbor za ovu vrstu slatka. Za ovo se koristi tikva sakaska - izgleda kao ona mala tikvica, samo što joj je kora gotovo bijela, unutra je bijelo-zelenkasta i može velika da naraste - ove koje sam ja kupila bile su dugačke oko pola metra :) a mogu biti i duže

    OdgovoriIzbriši
  8. kolko kreca se istopi u koliko vode? ovo slatko je pravila moja baka, tegla je bila nakon 2 dana prazna.. to je nesto najljepse sto sam do danas probao!

    OdgovoriIzbriši
  9. iskreno tačno vam neznam reći koliko ide kreča u gramima... ja sam imala jedan grumenčić veličine kao šaka, a može i manje, omjer sa vodom 1:2 (kreč:voda). Rastopljeni kreč sa vodom dodati u kockice i miješati povremeno jer se kreč slegne brzo.

    Lijep pozdrav!!

    OdgovoriIzbriši
  10. hvala najljepsa,sljedecu jesen kad tikve budu zrele cu isprobati..

    pozdrav i vama

    OdgovoriIzbriši
  11. Zasto neide tikva za slatko nego sakriska

    OdgovoriIzbriši