14. kol 2010.

Pitica Ramazanija

RAMAZAN...Vruća pitica, kandilji, ezan, iftar...


Jedna od radosti koji nosi Ramazan - mjesec posta - jeste miris pitica Ramazanija. To je jedan od najljepsih mirisa koji u meni bude poseban osjećaj i lijepa sjećanja na djetinjstvo i prethodne Ramazane. Svakom jelu daju poseban okus i niti jedan iftar ne može da prođe bez pitica ;) U raznim dijelovima Bosne se različito nazivaju: somuni, lepine, pitice.. Kada bi ih pokušala opisati i uporediti sa nekim drugim pecivom neznam baš što bi ga najbolje opisalo... mala okrugla pogačica. Tijesto se ne pravi sa kvascem, dakle ne nadolazi, prije pečenja se se stavi na površinu posutu krupnije mljevenim kukuruznim brašnom koje se zalijepi na donju stranu. Peku se u krušnim pećima i u odnosu na pitice koje se mogu kupiti svaki dan razlikuju  se po tome što se premazuju jajetom i posipaju čurkutom koji im upravo i daje taj karakterističan miris. Sarajevski somuni se malo razlikuju od naših pitica jer su dosta tanji (gotovo da nemaju sredine) i imaju rezove na povrsini. Najljepše su Travničke ;) (kako skromno ;))..Posebno odlično se slažu sa raznim čimburima i topom :) Postoje razni recepti kako ih napraviti ali to zaist nisam nikada pokušala jer mislim da nikada ih ne bih napravila kako treba ;) ove iz krušnih peći su neprevaziđene.

Broj komentara: 11:

  1. sela alejkum ja se nebi slozio sa vama da su travnicke najbolje ipak zenicke su ljepse;))

    OdgovoriIzbriši
  2. alejkum selam! svakom je njemu njegovo najdraže :)ja to znam :) zeničke nisam probala :( tako da neću ništa poricati :) nebih voljela da se zeničani ljute na mene ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Autor je uklonio komentar.

      Izbriši

    2. pijaca22. lipnja 2022. u 21:12
      Nirmela ti si jedna mlada dama koja si to opisala sa srcem i dusom. Samo pravi Travnicani zna sta je Ramazanska pitica i tu je tocka. Evo jedna anegdota koja se moze cuti manje vise u Travniku, Ja sam to cuo ove godine glasi ovako. Rekoh mom prijatelju Marko de malo zamezi ti ne postis. on rece nemogu nista a nebih pokvario ni ukusa. Malo prije sam sredio 2 ramazanke sa namazanim puterom i soljica mlika nemoze biti bolje. Svi ovi komentari su uzaludni , znam ja svatko voli svoje ali Travnicke ramazanke su najbolje u cijeloj BiH. A sad osobno meni su ramazanke bolje i od kiseljacki pogacica. Nekad prije 55 g Kiseljacke pogacice su bile pojam i najbolje u BiH ove godine za Uskrs sam ih jeo ali nije to vise to. Eto moj dojam kroz moje godine i koliko se razumijem u Bosansku hranu, a razumijem se vrlo dobro, jer sam neki ajmo reci kuhar. Pa eto tebi hvala na objavi a onima koi neznaju nek navrate u Travnik i nek probaju. Onda nek meni kazu jesam li u pravu ili ne. POZDRAV

      Izbriši
  3. slucajno naletih na ovu stranicu; svaka cast za sadrzaj, divno , krasno! pravo je zadovoljstvo listati i citati skoro zaboravljene recepte, hvala:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Velika hvala na ovim lijepim riječima!! Lijep pozdrav!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovo što je prikazano izgleda odlično. Ako je sve djelo tvojih ruku, svaka čast

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala najljepša na komentarima!! Jeste, sve je djelo mojih ruku, hvala Bogu, od pripreme jela, serviranja i slikanja :) neznam u čemu više uživam! Hvala još jednom!

    OdgovoriIzbriši
  7. Koliko mognem drzat cu se ove teme a to je hrana koja je vezana za Travnik :
    Sretan sam sto sam naisao na ovu stranicu. Bilo je slucajno i spontano.
    Nemogu svariti neke komentare a ni hvalisanje po komentarima a bez argumenata.
    ZASTO?
    Osobno tvrim jednu istinu. Travnicki cevapi su bili najbolji cevapi sirom bivse YU drzave. Travnicke RAMAZANKE najbolje. Sad je to izmaklo svakoj kontroli i nema vise smisla ni cevap ni onaj tko ga pravi. Ostalo je to da su ramazanke jos uvjek najbolje.
    Sramotno je to da trpaju u cevape sta ko stigne pa ako prodze proslo je ako ne nikom nista.
    Nekada bez brige sam dolazio i godisnji odmor bi proveo uzivajuci uz cevape svaki drugi dan a sada je to druga pjesma neznam gdje su, ne najbolji nego uopce dobri,
    Nekada pored slasticarne i Kina Lasva burek i sirnica su bili extra to se vise nemoze reci. Jos kad mi iznese burek sa slaganim jufkama, sleduje me platim i izadzem to za mene nije burek i tocka, Ako treba iznijet cu stotinu argumenata i dokazati ovo sto tvrdim.
    Komerc i novac su prioritet covjekovog pokvarenog uma. Bez razmisljanja radi sve i svasta nemisleci na obraz i ponos.
    Prezentaciju svog kraja i svog rodnog mjesta. Naravno da mu nije stalo do prezentacije u ovom slucaju hvatam se Travnika. U Travnik se slilo sve ono sto se moglo sliti i doniti. Takvi nemogu prezentirati Travnicke delicije jer ih prezentiraju pogresno
    Pa da krenem ovako:
    Ima onih nije da su svi nestali. Onih koi se bave proizvodnjom hrane, a pravi su Travnicani i iz okolice Travnika. Njihove delicije i proizvodi se daju prepoznati a i osobe koje stoje za pultom. Samo oni koi su dosli u Travnik molio bi nemojte mi samo vi prezentirati. Travnicke CEVAPE , RAMAZANKE, Pitu krompirusu i musku pitu koja se zove BUREK. Vlasicki sir i krompir sa Guvana i iz Slimena.
    Pitam covjeka na pijaci jeli domci krompir je, a jeli i paprika je.
    Molim vas recite mi a gdje su uzgajani? Kaze evo tu gore i pokazuje na Guvna i Dolac. pitam kako se to mjesto zove nije znao odgovoriti. Zaboga milog nemoj mi ti prezentirati poljoprivredna dobra i lagati o Slimenima i o Guvnima i polju, i jos o Travnickoj okolinci. Imao bi jos cijeli dan da napominjem sto se tice Travnika iz povjesti a i sadasnjosti. Ovdje cu se zaustaviti.
    NAPOMENA:
    Nemam nista protiv dosljaka i novih lica u ohtotonoj sredini jer sam i ja doslo u ovoj sredini gdje jesam. Samo zamolio bi jedno. Komersanti nemojte nuditi covjeku iz
    Travnika sir koi je napravljen u Visokom ili na kupresu i ubjedzivat ga da je Vlasicki, Pozdrav citaocima.

    OdgovoriIzbriši