Sastojci:
1 l vode
7 kašika borovnica
3 kašike šećera
1 vanilin šećer
2,5 izvrhom pune kašike gustina/nišeste
Priprema:
Voće oprati i staviti zajedno sa šećerom i vanilin šečerom u 1 l vode da prokuha. Gustin ili nišestu (zavisi šta imate) razmutiti sa vodom, kao za puding. Dodati u proključalu tekućinu s voćem i miješati dok se ne zgusne. Kada bude malo rjeđe nego puding skinuti sa vatre i sipati u zdjelice. Ohladiti u frižideru. Količinu šećera sami možete regulisati. Nama godi ova količina, da ne bude previše slatko, a vi po želji možete dodavati još i sitnog i vanilin šećera. Umjesto borovnica može se staviti bilo koje drugo voće, rjetki pekmez ili gusti sok (za razmutu :) )
A joj,... otkada nisam to vidjela ni čula. Hvala što si me podsjetila. Volim ta naša autohtona jela!!!
OdgovoriIzbrišiOdlicno.
OdgovoriIzbriši