23. lis 2011.

Kisele paprike punjene kupusom

Nastavili smo s pripremom zimnice :) Nakon ajvara, crvenih paprika i salate zeleni paradajz i karfiol došle su na red i paprike punjene kupusom :)

Sastojci:
5 kg paprika babura
3-5 kg kupusa
1 l sirćeta (9%)
3 l vode
biber u zrnu
so
ulje

Priprema:
Paprike oprati, odrezati "kapice" i očistiti od sjemenki i ostaviti u hladnoj vodi nekih 1-2 sata da malo omekšaju. Izrendani kupus posoliti i takođe ostaviti 1-2 sata da pusti vodu. Staviti vodu i sirće da prokuha i ohladiti. Paprike puniti dobro ocijeđenim kupusom i redati u galone. Dodavati biber u zrnu. Na kraju kada su galoni puni zaliti ohlađenom vodom sa sirćetom i zatvoriti galone. Paprike ne smiju da vire iz vode! Preostalu vodu sačuvati. Ostaviti da prenoći i sutradan provjeriti da li su paprike popile nešto vode i po potrebi dodati. Odgore staviti malo ulja i dobro zatvoriti galone. Preostale kolutiće tj. kapice od paprika smo malo prokuhali u vodi za paradajz paprike i pomiješali sa preostalim kupusom i dobili još jedan galon šarene salate :)

1 komentar:

  1. Dopao mi se Vas recept kiselih paprika sa kupusom pa sam odlucila da probam,moram da vam priznam da sam mlada i neiskusna domacica pa cu Vas yamoliti da mi odgovorite dali da ih cuvam na hladnijem mjestu i i koliko dugo vramena treba da stoje da bih se mogle jesti...Unaprijed hvala...Pozzz

    OdgovoriIzbriši