20 kg šljiva
1 kg šećera
vanilin šećer
Priprema:
Šljive oprati i očistiti od košpica. Po želji samljeti, meni lično je draži pekmez sa većim komadićima, ali ovaj put su pobijedili ukućani, pa smo ga ipak samljeli. Pripremljene šljive u velikoj šerpi staviti na vatru i uz lagano miješanje peći. Kada se količina smanji na pola pekmez je skoro gotov, potrebno je samo polako dodati šećer i vanilin šećer i još 10-ak minuta peći. Odmah puniti tegle, zatvoriti ih i okrenuti na poklopac da se napravi vakuum.
U mojoj kući je pekmez od šljiva omiljen. Moram ti reći da ti je ne samo pekmez, nego sva zimnica za 10-ku!
OdgovoriIzbrišiHvala najljepša!!!!
OdgovoriIzbrišiPrelepa boja pekmeza! Osim Sipka i meni je pekmez od sljiva omiljen. Ja ga spremam u rerni sa malo cokolade za kuvanje.
OdgovoriIzbrišiHvala najljepša! Pokušala sam i ja da pravim džem u rerni ali mi nešto ne ide :( možda nisam bila strpljiva dovoljno :)
OdgovoriIzbrišipozzz