18. lis 2011.

Lijena pita s jabukama

Već dugo vremena pokušavam da napravim lijenu pitu ali do sada nikada nisam bila zadovoljna... tijesto mi bude uvijek premekano, a ja želim ono lijepo prhko tijesto... i onda sam pronašla na coolinarici super receptić i napokon dobila što sam tražila :D

Sastojci:
400 gr brašna
200 gr margarina
170 gr šećera
2 jaja
6 kašika mlijeka
1 kašikica sode bikarbone
1 kg jabuka
cimet
šećer
vanilin šećer

Piprema:
Jabuke oguliti i izrendati. Sa malo šećera (po želji - u zavisnosti koliko su slatke jabuke) cimetom i vanilin šećerom izdinstati jabuke na laganoj vatri tek toliko da voda ispari. Margarin držati na sobnoj temperaturi da malo omekša te ga umiješati i izjednačiti sa brašnom tako da postanu male mrvice. Dodati šećer, mlijeko, jedno jaje i jedno žumance, sodu bikarbonu i umijesiti tijesto. Ostaviti ga u frižideru na  1 sat, te nakon toga prebaciti ga na dobro pobrašnjenu radnu površinu i podijeliti na dva dijela. Tijesto razvaljati oklagijom i prvi dio staviti u pouljenu i pobrašnjenu tepsiju, zatim dodati jabuke i poklopiti drugim dijelom tijesta. Izbockati odgore. Preostalim bjelancem premazati gornju koru i staviti da se peče na 170 stepeni 40 minuta. Kada se kolač ohladi posuti šećerom. Ostalo je uživanje ;)

1 komentar: