23. lis 2011.

Pekmez od šljiva

Sastojci:
20 kg šljiva
1 kg šećera
vanilin šećer

Priprema:
Šljive oprati i očistiti od košpica. Po želji samljeti, meni lično je draži pekmez sa većim komadićima, ali ovaj put su pobijedili ukućani, pa smo ga ipak samljeli. Pripremljene šljive u velikoj šerpi staviti na vatru i uz lagano miješanje peći. Kada se količina smanji na pola pekmez je skoro gotov, potrebno je samo polako dodati šećer i vanilin šećer i još 10-ak minuta peći. Odmah puniti tegle, zatvoriti ih i okrenuti na poklopac da se napravi vakuum. 


Kisele paradajz paprike

Sastojci:
5-6 kg paradajz paprika
2 l vode
1,5 dl esencije
2 dl ulja
šaka soli
šaka šećera

Priprema:
Paprike ošprati, po potrebi skratiti peteljkice. U vodu dodati esenciju, ulje, so i šećer i staviti da prokuha. Kada baci ključ dodavati paprike, ne pretrpavati paprikama nego dodati toliko da se jedan red šerpe popuni. paprike su gotove kada postanu staklaste i posvijetle. Kada se malko hladnu rdati u galone i na kraju zaliti vodom u kojoj se se kuhale. Ostatak vode sačuvati. Voda mora u potpunosti prekriti paprike. Zatvoriti galone i sutradan po potrebi dodati još vode.


Dobra kombinacija zar ne ;)

Kisele paprike punjene kupusom

Nastavili smo s pripremom zimnice :) Nakon ajvara, crvenih paprika i salate zeleni paradajz i karfiol došle su na red i paprike punjene kupusom :)

Sastojci:
5 kg paprika babura
3-5 kg kupusa
1 l sirćeta (9%)
3 l vode
biber u zrnu
so
ulje

Priprema:
Paprike oprati, odrezati "kapice" i očistiti od sjemenki i ostaviti u hladnoj vodi nekih 1-2 sata da malo omekšaju. Izrendani kupus posoliti i takođe ostaviti 1-2 sata da pusti vodu. Staviti vodu i sirće da prokuha i ohladiti. Paprike puniti dobro ocijeđenim kupusom i redati u galone. Dodavati biber u zrnu. Na kraju kada su galoni puni zaliti ohlađenom vodom sa sirćetom i zatvoriti galone. Paprike ne smiju da vire iz vode! Preostalu vodu sačuvati. Ostaviti da prenoći i sutradan provjeriti da li su paprike popile nešto vode i po potrebi dodati. Odgore staviti malo ulja i dobro zatvoriti galone. Preostale kolutiće tj. kapice od paprika smo malo prokuhali u vodi za paradajz paprike i pomiješali sa preostalim kupusom i dobili još jedan galon šarene salate :)

18. lis 2011.

Lijena pita s jabukama

Već dugo vremena pokušavam da napravim lijenu pitu ali do sada nikada nisam bila zadovoljna... tijesto mi bude uvijek premekano, a ja želim ono lijepo prhko tijesto... i onda sam pronašla na coolinarici super receptić i napokon dobila što sam tražila :D

Sastojci:
400 gr brašna
200 gr margarina
170 gr šećera
2 jaja
6 kašika mlijeka
1 kašikica sode bikarbone
1 kg jabuka
cimet
šećer
vanilin šećer

Piprema:
Jabuke oguliti i izrendati. Sa malo šećera (po želji - u zavisnosti koliko su slatke jabuke) cimetom i vanilin šećerom izdinstati jabuke na laganoj vatri tek toliko da voda ispari. Margarin držati na sobnoj temperaturi da malo omekša te ga umiješati i izjednačiti sa brašnom tako da postanu male mrvice. Dodati šećer, mlijeko, jedno jaje i jedno žumance, sodu bikarbonu i umijesiti tijesto. Ostaviti ga u frižideru na  1 sat, te nakon toga prebaciti ga na dobro pobrašnjenu radnu površinu i podijeliti na dva dijela. Tijesto razvaljati oklagijom i prvi dio staviti u pouljenu i pobrašnjenu tepsiju, zatim dodati jabuke i poklopiti drugim dijelom tijesta. Izbockati odgore. Preostalim bjelancem premazati gornju koru i staviti da se peče na 170 stepeni 40 minuta. Kada se kolač ohladi posuti šećerom. Ostalo je uživanje ;)

17. lis 2011.

Integralni hljeb iz pekača

Sastojci (za 1000gr hljeba):
405 ml vode
1 supena kašika ulja
2 čajne kašike soli
1 supena kašika šećera
2,5 supenih kašika mlijeka u prahu (ne mora)
330 gr bijelog pšeničnog brašna
300 gr crnog pšeničnog brašna
2 kašike heljdinog brašna
2 supene kašike kvasca u prahu
sjemenke

Priprema: 
Sve tečne sastojke stavitiu zdjelu za miješanje, dodati so i šećer, brašno i kvasac na kraju. Pokrenuti program za integralni hljeb. Dodati sjemenke (lan, suncokrt, susam...) nakon što se oglasi signal ( a može i odmah u zavisnosti od aparata). za 3h i 42min imate topao domaći hljeb...mmm

7. lis 2011.

Kiflice zalogajčići #2

Nakon zalogajčića #1 dolaze i zalogajčići #2 :) Ovima ćemo da se častimo večeras i navijamo za našu fudbalsku reprezentaciju koja igra s Luxemburgom :D Hajmo Bosnooo.. :D

Cvjetići 2:

Cvjetići 3:

Kajzerice 2: