21. ruj 2011.

Američki kolač :)

Imali smo Američku tortu sada je na red došao Američki kolač :D Meni lično je i bolji od torte. Recept sam dobila od svoje Almice, a bratov rođendan je bio odličan povod za isprobavanje.. Vrijedi probavanja, tako je brza priprema, jeftini sastojci, a ukus izvanredan :D :D

Sastojci:
Kora:
4 jaja
100 gr šećera
200 gr margarina
100 gr čokolade
4 kašike brašna
1 prašak za pecivo
Krema:
0,5 l vrhnja za šlag
200 gr čokolade
1 kašika šećera

Priprema:
Jaja umutiti, dodati šećer i rastopljeni i ohlađeni margarin i čokoladu. Na kraju dodati brašno s praškom za pecivo. Koru peći u namašćenom i pobrašnjenom kalupu ili tepsiji (maolo je tečnija smjesa pa postoji mogućnost da iscuri iz kalupa).. Peći na 200 stepeni 12 min i onda smanjiti na 150 još nekih 5 minuta. Probati nožem ili čačkalicom da li je gotovo. Dok se kora peče, staviti na laganu vatru vrhnje za šlag, čokoladu i šećer da se istopi i izjednači. Ne treba da vrije. Koru malko izbockati i zaliti kremom. Ohladiti i ostalo je uživancija :) 
p.s. kako se vidi sa slike, krema mi nije baš gusta, izgleda da sam malo požurila, ali je preukusnaa :)

19. ruj 2011.

Tjestenina s tunjevinom

Na red je došla i nama omiljena tjestenina kojom nas je "zarazila" kolegica Mirela, a kolegica Amela je napravila i drugu varijatu :) Obje su odlične a na vama je izbor koju ćete probati.

Sastojci:
1-2 kese tjestenine
1-2 konzerve tunjevine
bešamel sos ili vrhnje za kuhanje
sir trapist ili u listićima
začini

Priprema:
Makarone skuhati u slanoj vodi i ostaviti da se procijede. 
U prvoj varijanti (Mirelinoj) koristiti vrhnje za kuhanje koje se malko ugrije da bi se sir u listićima, koji dodate u to, istopiti. Tome dodati začine po želji i pomiješati sa makaronima.
U drugoj varijanti (Amelinoj) koristiti bešamel sos, kupovni ili domaći pripremljen po receptu za lazanje. Tepsiju namastiti, posuti malo bešamel sosa, polovinu makarona izravnati na dno tepsije, ocijeđenu tunjevinu poredati po makaronima, dodati bešamel, staviti ostatak makarna i zaliti ostatkom bešamela. Odozgo staviti narendani trapist sir.

Pohovani pileći fileti

Zašto pohovani pileći fileti uvijek moraju isto da izgledaju?? :D U jedan sud umutite jaja a u drugi dodajte prezlu i malo brašna te u to pored soli dodajte sjemenke lana i susama... ostalo znate... Uživajte u ovim super hrskavim zalogajčićima!

15. ruj 2011.

Žuto crni muffinsi

Evo još jednih brzih finih muffina. Originalni recept sam dobila od kolegice Lejle i u njega ide kukuruzno i bijelo pšenično brašno, ja sam ga ovaj put malo izmijenila, ali nije ništa izgubio na kvaliteti, čak šta više :D

Sastojci:
7 kašika kukuruznog brašna
7 kašika crnog pšeničnog brašna
3 jaja
1 pavlaka
1 jogurt
2 kašike mlijeka
1 kašika šećera
malo soli
2 praška za pecivo
1/4 čaše ulja

Priprema:
Sve sasjtojke umutiti i sipati u kalupe za muffins. Peći 20-25 minuta na 200 stepeni. Po želji dodati sjemenke - ja sam stavila lan. U originalni receptić ide 10 kašika kukuruznog brašna i 5 kašika bijelog pšeničnog brašna pa probajte koje želite jednako su dobri :)